ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський: увага світу до ситуації на ЗАЕС – недостатня

Анастасія Диняк

|

Президент України Володимир Зеленський повідомив міжнародним партнерам про небезпеку підриву росіянами Запорізької АЕС та наголосив, що увага світу до цього «поки недостатня».

Так, Зеленський мав телефонні розмови із президентом США Джо Байденом, із премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо та з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент довів партнерам інформацію про російський сценарій з мінуванням Запорізької АЕС, який вже, очевидно, затверджено. Зеленський підкреслив, що увага світу до наявної російської загрози на Запорізькій станції «поки недостатня».

«Недостатня реакція світу на підрив Росією греблі Каховської ГЕС і спробу підриву дамби на Криворізькому водосховищі дає окупантам змогу готувати теракт із витоком радіації на ЗАЕС. Принципову реакцію партнери України повинні продемонструвати, зокрема, і на Вільнюському саміті НАТО», – підкреслив він.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Росія планує теракт на Запорізькій атомній станції і вже все підготувала для цього. Цю інформацію також підтвердив начальник ГУР Кирило Буданов.

Як діяти в такій ситуації читайте за посиланням.

Що відбувається на ЗАЕС:

Нагадаємо, у Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Наприкінці березня, МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС. Втім, на початку травня під час чергової місії представники інспекції виявили, що окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 захопленої ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *