ОСТАННІ НОВИНИ

МЗС закликає визнати Росію державою-терористом

Андрій Котенський

|

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту вжити термінових заходів задля недопущення ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС, а також визнати Росію державою-терористом. Про це йдеться у відповідній заяві МЗС України, яку було поширено ввечері, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

У МЗС наголошують, що мінування та інші форми мілітаризації Запорізької АЕС з боку Росії становлять безпосередню загрозу ядерного інциденту на найбільшій в Європі атомній електростанції, що матиме глобальні наслідки для всього людства.

«За інформацією українських розвідувальних органів, Росія розглядає сценарій скоєння терористичного акту на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. Такий теракт матиме глобальні наслідки. Окупувавши ЗАЕС, Росія грубо порушує міжнародне право та норми і стандарти ядерної безпеки, включно сім основоположних принципів МАГАТЕ щодо ядерної безпеки і захищеності. Очікуємо чіткої оцінки Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі щодо злочинних дій Росії», – йдеться у повідомленні МЗС.

У дипломатичному відомстві підкреслюють, що рівень небезпеки на ЗАЕС є надзвичайно високим та вимагає консолідації і посилення міжнародних зусиль з недопущення ядерної катастрофи.

Росія як держава-терорист порушила всі ключові принципи міжнародного права з ядерної безпеки і переважну більшість своїх власних договірних зобов’язань, проте до цього часу не відчула справедливих наслідків за свої злочини.

«Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема Групу Семи та ЄС, вжити термінових заходів задля недопущення ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС, зокрема запровадити посилені обмежувальні заходи щодо російської атомної галузі та військово-промислового комплексу РФ. Наполягаємо на необхідності визнати Росію державою-терористом та забезпечити невідворотність політичних, економічних і правових наслідків за всі скоєні нею злочини і протиправні дії», – йдеться у заяві МЗС.

Що відбувається на ЗАЕС:

Нагадаємо, у Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Наприкінці березня, МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС. Втім, на початку травня під час чергової місії представники інспекції виявили, що окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 захопленої ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

22 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія планує теракт на Запорізькій атомній станції і вже все підготувала для цього. Він також  закликав світову спільноту сприяти до повної деокупації Запорізької атомної електростанції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *