ОСТАННІ НОВИНИ

Підрив Каховської ГЕС свідчить про жорстокість російської війни в Україні, – Столтенберг

Ольга Денисяка

|

Підрив Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч людей і є черговим свідченням жорстокості війни Росії проти України. Про це під час відкриття саміту «Бухарестської дев’ятки» (B9) заявив генсек НАТО Єнс Стонтенберг, передає Укрінформ.

«Руйнування сьогодні Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість російської війни в Україні»,- підкреслив Столтенерг.

Він додав, що рішення, які союзники ухвалять на саміті НАТО в липні у Вільнюсі «будуть дуже значущими».

Cтолтенберг підкреслив, що Альянс посилить підтримку України завдяки багаторічному пакету допомоги, аби сприяти переходу від радянської епохи до стандартів НАТО і наблизити Україну до Організації.

Він наголосив, що двері до НАТО залишаються відкритими, зауваживши, що Україна стане членом Альянсу, а Росія не матиме права вето на вступ нових країн до НАТО.

Генсек НАТО зазначив, що разом із США Альянс посилюватиме систему стримування та оборони. Він додав, що необхідно збільшувати чисельність військ високої готовності та посилювати систему управління та контролю НАТО.

Столтенберг також підкреслив, що країни НАТО повинні взяти на себе «тверді зобов’язання» щодо збільшення інвестицій в обороноздатність до рівня мінімум 2% від ВВП країн. Він також підкреслив, що триває інтенсивна робота над тим, щоб у найближчому майбутньому Швеція приєдналася до Альянсу.

Як повідомлялося, у Братиславі у вівторок відбувається зустріч лідерів «Бухарестської дев’ятки» за участю генсека НАТО Столтенберга. Головні теми переговорів – підготовка до липневого саміту НАТО і допомога Україні у відбитті російської агресії.

Нагадаємо, близько 02:30 год. ночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища. Із населених пунктів правобережжя Херсонщини розпочали евакуацію.

За даними ОВА, у критичній зоні опинились близько 16 тисяч людей. Через небезпеку довелося знеструмити частину Херсона.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС і вона відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато розслідування за статтею екоцид. В Офісі президента заявили, що, за попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада ЗС РФ.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО щодо підриву росіянами Каховської ГЕС та розповів про ризики.

Зі свого боку українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити дії українських військових.

Передісторія

Українська розвідка стверджувала, що війська РФ замінували Каховську ГЕСС ще в квітні 2022 року, а в жовтні почали встановлювати вибухівку у шлюзах та на опорах. Напередодні втечі з Херсона росіяни розглядали варіант здійснення теракту на ГЕС і звинуватити в цьому Україну. Втім цього не сталось.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, якщо російські окупаційні війська наважаться підірвати Каховську ГЕС, тоді Крим залишиться без води на 10-15 років, а, можливо, навіть назавжди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *