ОСТАННІ НОВИНИ

В ОП розповіли, хто причетний до підриву Каховської ГЕС

Анастасія Диняк

|

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що, за попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада ЗС РФ. Про це пише Українська правда.

«Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив із російських військових частин – 205 мотострілецька», – зазначив Подоляк.

Він також нагадав, що згідно з Женевською конвенцією підрив ГЕС – це безсумнівне використання невибіркової зброї масового ураження.

За даними представника Головного управління розвідки МО України Андрія Юсова, росіяни підірвали ГЕС дистанційно.

«Є факти переміщення вибухових речовин, відповідної техніки рашистами для здійснення контрольованого дистанційного вибуху – такі факти і докази, безумовно є», – зазначив він.

За даними Української правди, представники 205 мотострілецької бригади Збройних сил РФ базувалися на Каховській ГЕС протягом тривалого часу.

Бригада відома тим, що брала участь у першій чеченській війні й має девіз – «205 бригада, мы вернемся даже из ада».  В Україні воюють здебільшого мобілізовані із різних куточків Росії.

Командиром 205-ї бригади є 40-річний підполковник Едурд Шандура. Згідно з раніше опублікованою інформацією української розвідки, він був знятий з бойових завдань задля участі в параді у зруйнованому Маріуполі у травні 2022. Восени 2022 року деякі українські телеграм-канали повідомляли про нібито ліквідацію Шандури на Херсонщині.

Нагадаємо, близько 02:30 год. ночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища. Із населених пунктів правобережжя Херсонщини розпочали евакуацію.

За даними ОВА, у критичній зоні опинились близько 16 тисяч людей. Через небезпеку довелося знеструмити частину Херсона.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС і вона відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато розслідування за статтею екоцид.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО щодо підриву росіянами Каховської ГЕС та розповів про ризики.

Зі свого боку українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити дії українських військових.

Передісторія

Українська розвідка стверджувала, що війська РФ замінували Каховську ГЕС ще в квітні 2022 року, а в жовтні почали встановлювати вибухівку у шлюзах та на опорах. Напередодні втечі з Херсона росіяни розглядали варіант здійснення теракту на ГЕС і звинуватити в цьому Україну. Втім цього не сталось.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, якщо російські окупаційні війська наважаться підірвати Каховську ГЕС, тоді Крим залишиться без води на 10-15 років, а, можливо, навіть назавжди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *