ОСТАННІ НОВИНИ

Суд заново розгляне справу Дубневича про розкрадання 93 млн грн

Андрій Котенський

|

Апеляційний суд скерував на новий розгляд справу стосовно народного депутата ХІ скликання та інших осіб, які обвинувачуються у незаконному заволодінні 93 млн грн «Укрзалізниці». Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

За даними відомства, 18 травня 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП, скасувала ухвалу колегії суддів першої інстанції та скерувала на новий розгляд справу стосовно 9 осіб, серед яких народний депутат України ХІ скликання та колишні посадові особи Філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця», які обвинувачуються у незаконному заволодінні понад 93 млн грн коштів ПАТ «Укрзалізниці».

Як відомомо, 8 вересня 2022 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання сторони захисту та закрила указану справу на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України (як таку, у якій після повідомлення про підозру сплив термін досудового розслідування). Прокурор не погодився з указаним рішенням суду та оскаржив його в суді апеляційної інстанції.

«У межах досудового розслідування встановлено, що група службових осіб філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» діючи у змові з народним депутатом із залученням підконтрольних підприємств-посередників, організували проведення процедур відкритих торгів із закупівлі стрілочних переводів, запасних частин до них та комплектів роздільного скріплення. Реалізація цієї злочинної схеми призвела до того, що підприємство протягом 2015 – 2017 років переплатило за постачання товарів понад 93 млн грн», – йдеться у повідомленні.

САП не називає імені нардепа, але як відомо з матеріалів справи мова про колишнього нардепа з Львівщини Ярослава Дубневича.

Нагадаємо, ще в 2019 році Верховна Рада зняла з Ярослава Дубневича недоторканність і дозволила арешт. Того ж дня Дубневичу вручили підозру.

Зняття недоторканості із Ярослава Дубневича підтримали 26 із 31 народного депутата від Львівщини, а згоду на арешт надали лише 12 із них. Із повним списком голосувань можна ознайомитися тут.

Як повідомляв Львівський портал, в листопаді 2019 року розпочалось судове засідання щодо обрання запобіжного заходу Ярославу Дубневичу. Взяти його на поруки «під письмове зобов’язання» зголосились дев’ять народних депутатів. Всі вони – з парламентської групи «За майбутнє», до якої входить й сам Дубневич.

Вищий антикорупційний суд призначив Ярославу Дубневичу запобіжний захід у вигляді застави розміром 100 млн грн. На це сам нардеп заявив, що незадоволений рішенням суду через завелику суму застави, а також додав, що не знає, де знайти 100 млн грн. Згодом Апеляційний суд змінив запобіжний захід та взяв народного депутата Ярослава Дубневича під варту з можливістю застави у 90 мільйонів гривень.

Не «Укрзалізницею» єдиною. Національне антикорупційне бюро затримало у Львові чотирьох посадовців трьох компаній за підозрою в заволодінні газу на суму понад 1,4 мільярда гривень. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юросіб, кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є нардепи від БПП Ярослав і Богдан Дубневичі.

Також навесні 2019 року НАБУ оприлюднило цілу схему оборудок нардепів Дубневичів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *