ОСТАННІ НОВИНИ

НАБУ оприлюднило схему оборудок нардепів Дубневичів

Андрій Котенський

|

Основна частина листувань, які ГПУ передало до НАБУ навесні 2017 року, стосується розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам. Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

 

За даними слідчих, йдеться про факти заволодіння 300 млн куб. м газу (кримінальне провадження № 52016000000000479 від 12.12.2016) та одного з епізодів заволодіння коштами «Укрзалізниці» (№52016000000000089 від 31.03.2016).

«У першому випадку до кримінальної відповідальності притягуються службові особи та неформальні куратори ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ «Енергія-Новояворівськ», бенефіціарами яких є два народні депутати (один з них – голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту). Досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту для ознайомлення, після чого її скерують до суду. Встановлена сума збитків — 1,4 млрд грн. У цьому провадженні накладено арешт на дві ТЕЦ, які фактично належать народним депутатам та використовувались для вчинення злочину їхніми підлеглими. ТЕЦ передані в управління АРМА.

У другому кримінальному провадженні (за фактами заволодіння коштами «Укрзалізниці») справу стосовно двох осіб скеровано до суду.

Загалом, у згаданих двох кримінальних провадженнях детективи НАБУ притягнули до відповідальності 15 осіб. Загальна сума збитків через корупцію, викриту детективами Бюро під час цих розслідувань, становить 1,5 млрд грн», – йдеться у повідомленні НАБУ.

Довідково від НАБУ

№ 52016000000000479 від 12.12.2016 — кримінальне провадженнея за фактом заволодіння службовими особами ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» впродовж 2013 – 2015 років пільговим природним газом НАК «Нафтогаз України» в розмірі 300 млн куб. м внаслідок чого держкомпанії завдано збитків на 1,4 млрд грн і відповідальність за що передбачено ч.5 ст.191 КК України.

Бенефіціарним власником ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» є два народні депутати. (За даними аналітичної системи YouControl, мова про братів Дубневичів – ред.). Як встановили детективи, понад 90% коштів, одержаних як дохід від реалізації незаконно отриманого пільгового природнього газу перераховані під виглядом оплати товарів (робіт, послуг), які в дійсності не поставлялися, на рахунки ТОВ «Корпорація КРТ», бенефіціарними власниками якого є згадані народні депутати – близькі родичі. В подальшому кошти з рахунків ТОВ «Корпорація КРТ» перераховувалися на рахунки низки фірм з ознаками фіктивності.

№52016000000000089 від 31.03.2016 — кримінальне провадження за фактами заволодіння коштами «Укрзалізниці» службовими особами ТОВ «Корпорація КРТ», ТОВ «Арго», ТОВ «Експозиція» в особливо великих розмірах у змові із службовими особами «Укрзалізниці», шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, відповідальність за що передбачено ч.5 ст.191 КК України, а також  за фактами злочинів передбачених ч.2 ст. 364КК України.

Як встановлено детективами, ТОВ «Експозиція» разом із спеціально створеним технічним конкурентом ПП «Єврооснова-СМ», використовувались їх контролерами для фактичного просування продукції ТОВ «Корпорація КРТ» на відкритих конкурсних торгах Укрзалізниці за суттєво завищеними цінами, при цьому такі пов’язані учасники торгів свідомо порушували заборонені законом маніпуляції із конкуренцією на державних закупівлях, що спотворювало результати торгів. Також встановлено роль ТОВ «Арго», що створене безпосередньо особою, яка у листуванні згадується як «Эдик», для забезпечення постачання іншої, не виробництва ТОВ «Корпорація КРТ», продукції на «Укрзалізницю» за завищеними цінами, використовуючи аналогічний протиправний механізм із штучною конкуренцією, спотворенням торгів, дискримінаційними умовами та зловживаннями службовим становищем.

За даними НАБУ: «впродовж 2015–2017 років тодішній перший заступник начальника філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» (у листуванні ця особа згадується як «Эдик») спільно з народним депутатом – головою Комітету ВР з питань транспорту, помічником-консультантом якого він був, організували корупційну схему. Через підконтрольні підприємства-посередники вони постачали на «Укрзалізницю» продукцію залізничного призначення за завищеними цінами, через що остання зазнала збитків на загальну суму понад 200 млн грн.

Коли ці факти стали активно досліджувати детективи Бюро в ході відкритого ними кримінального провадження, «Эдик» занервував та почав шукати шляхи, як «домовитися» з НАБУ. Наприкінці 2016 року «Эдик» дізнався, що його знайомий, співробітник СБУ (у листуванні «Дима М») товаришує з бізнесменом Андрієм Рогозою (в листуванні «RAN»), який, у свою чергу, підтримує дружні стосунки із особою, яка нібито має певні зв’язки з Національним антикорупційним бюро України (в листуванні — «Женя Шевченко»).

«Эдик» звернувся до співробітника СБУ («Дима М»), аби той допоміг йому налагодити комунікацію з представниками НАБУ, уповноваженими ухвалювати рішення у кримінальних провадженнях, які зачіпали інтереси «Эдика» та його патрона. За що «Эдик», як видно з листування, пообіцяв добре заплатити.

Отримавши обіцянку щедрої сплати за посередницькі послуги, «Дима М» розпочав обговорювати деталі з Андрієм Рогозою. По завершенню той пішов до свого знайомого, Шевченка Євгена, та повідомив, що до нього, через третіх осіб, звернувся «Эдик» як представник інтересів народного депутата. «Эдик» прагнув закриття всіх кримінальних проваджень, де фігурує «Корпорація «КРТ», кінцевим бенефіціаром якої є народний депутат. «Ціна питання», як видно з листування, була наступною: 0,5 – 1 млн дол. США за закриття кримінальних проваджень по «Укрзалізниці» (№52016000000000089), 2-2,5 млн дол. США за закриття кримінальних проваджень за фактом розкрадання газу на двох ТЕЦ (№52016000000000479).

Після чого Шевченко Євген звернувся до детективів Національного бюро та повідомив про пропозицію, яка надійшла йому від «Эдика»…

Інформація, здобута на зустрічах Євгена Шевченка з «Эдиком» під час проведення санкціонованих негласних слідчих дій, стала важливим елементом доказової бази для низки кримінальних проваджень НАБУ…

Ці матеріали з-поміж інших стали підґрунтям для підготовки подання про зняття депутатської недоторканості з голови Комітету Верховної Ради з питань транспорту (наразі САП усуває недоліки в подані для повторного скерування до ГПУ).

Крім «Эдика» до кримінальної відповідальності притягнуто за причетність до заволодіння понад 93 млн грн притягнуто керівництво заводу з виробництва стрілочної продукції, засновника–директора фіктивної компанії-переможця торгів (ТОВ «Арго»), директора компанії-посередника (ТОВ «Корпорація КРТ») — загалом сім осіб.

Під час зустрічей Євгена та «Эдика» вдалося з’ясувати його відношення до таких компаній, як ТОВ «Корпорації КРТ», ТОВ «Арго», ТОВ «Експозиція», ТОВ «Єврооснова-СМ», що були задіянні у злочинних схемах, а також до одного із підприємств з ознаками фіктивності — ТОВ «Лембуд», на яке виводилась частина коштів, здобутих злочинним шляхом.

У квітні 2018 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) на підставі відомостей, отриманих від НАБУ, розпочав власне розслідування та встановив факт змови у діях ТОВ «Експозиція» та ПП «Єврооснова-СМ», результатом якої стало спотворення результатів державних закупівель «Укрзалізниці» на суму понад 330 млн грн. За підсумками розслідування АМКУ у січні 2019 року оштрафувало ТОВ «Експозиція» на 12,91 млн грн, а ПП «Єврооснова-СМ» — на 980 тис. грн», – йдеться у повідомленні.

Детективи Національного бюро продовжують розслідувати низку інших епізодів корупційних зловживань, де фігурують згадані особи.

Раніще Львівський портал  інформував, що міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що на «Укрзалізниці» повний провал структурних реформ, через зацікавлених «друзів». Також стало відомо, що за підсумками 2016 року орієнтовна вартість закупівель ПАТ «Укрзалізниця» в компаній народних депутатів України Ярослава та Боглана Дубневичів складала близько мільярда гривень. Згодом повідомлялося, що зловживаннями Дубневичів в «Укрзалізниці» займеться НАБУ. А тодішній очільник «Укрзалізниці» Войцех Балчун визнав монополію Дубневичів на «залізниці» та перевів стрілки на НАБУ, прокуратуру і СБУ.

Після цього НАБУ дали доступ до документів залізниці для розслідування змови з Дубневичами. Відбулися обшуки у офісі Дубневичів у Львові. Зокрема стало відомо, що мова про корпорацію КРТ, яка співпрацювала з фірмою, що ухилялась від сплати податків.

Після гучних викриттів Омелян назвав «конфліктом інтересів перебування Дубневича на посаді глави транспортного комітету Ради».

Попри те суди заборонили фіскальній службі проводити перевірку компанії братів нардепів. Керівник ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов ухилився від прямого запитання про конфлікт інтересів та мільярдні тендери «Укрзалізниці», які виграють Дубневичі.

Не «Укрзалізницею» єдиною. Національне антикорупційне бюро затримало у Львові чотирьох посадовців трьох компаній за підозрою в заволодінні газу на суму понад 1,4 мільярда гривень. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юросіб, кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є нардепи від БПП Ярослав і Богдан Дубневичі.

Суд почав обирати запобіжні заходи затриманим посіпакам Дубневичів за розкрадання 1,4 мільярда

Нещодавно НАБУ виграло у «Укрзалізниці» і Дубневичівсуд щодо протизаконності їх розпилу 151 мільйона.

31 січня 2018 року стало відомо, що Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький передав генеральному прокурору Юрію Луценку для внесення в парламент подання про зняття недоторканності з народного депутата від БПП Ярослава Дубневича.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *