ОСТАННІ НОВИНИ

Табачник співпрацює з ФСБ та соратником Кадирова, – СБУ

Наталя Дуляба

|

Спецслужби встановили, що міністр освіти часів Януковича Дмитро Табачник, якого обвинувачують у державній зраді, на пряму співпрацює із ФСБ, а також зі соратником Кадирова розграбував агрохолдинг в окупованому Мелітополі. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, Дмитро Табачник перебуває на прямому зв’язку із кадровим співробітником 9 управління Департаменту оперативної інформації 5 служби ФСБ Олегом Козловим.

Після початку повномасштабного вторгнення ексміністр координував із представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України.

Встановлено, Табачник брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

Разом з цим він безпосередньо виконував завдання Москви щодо «переформатування» освітньої та медичної галузей під потреби країни-агресора. Саме за його координації більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ.

Ці «заходи» зрадник проводив спільно з гауляйтерами Володимиром Сальдо і Євгеном Балицьким.

Для надання Табачнику «статусу» восени минулого року його призначили «радником» керівника окупаційної адміністрації в тимчасово захопленій частині Запорізької області. Також фігуранта включили до місцевого осередку кремлівської партії «Єдина Росія».

Крім того, спецслужби з’ясували, що Табачник брав участь у розграбуванні майна мешканців Мелітополя.

«Спільно з Мурадом Саідовим, так званим “смотрящим” від Кадирова за регіоном, у квітні 2022 року вони організували вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу», – кажуть в СБУ.

На підставі зібраних доказів Дмитру Табачнику оголосили підозру за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) та за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Крім того, наприкінці 2022 року Табачнику також оголосили підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 ККУ). Згодом у нього арештували майна на понад 2 млн доларів.

На початку 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства низки одіозних політиків часів Віктора Януковича, серед них був і Дмитро Табачник.

Нагадаємо, Дмитро Табачник, як і Віктор Янукович, втік у 2014 році з України. Досі було відомо, що він переховується у тимчасово окупованому Криму.

Нещодавно стало відомо, що Табачник збирається балотуватись у «депутати» від путінської «Єдиної Росії» на незаконних виборах на окупованій території Запорізької області.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *