ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова молодики на всю вулицю увімкнули російську музику. Оновлено

Анастасія Диняк

|

У центрі Львова молодики голосно увімкнули російську музику з автомобіля Land Rover. На зауваження перехожого хлопці почали погрожувати та заявили, що музика не має бути «в зоні політичних конфліктів». На них вже написали заяву до поліції. Про це повідомив журналіст Роман Гурський.

Так, за словами Романа, у неділю, 7 травня, близько 18:30 год. біля пам’ятника Адаму Міцкевичу з припаркованого Land Rover гучно лунала російська музика. Зазначимо, авто зареєстровано у Дніпропетровській області.

На відео чутно пісню росіянина Григорія Лєпса, якийу квітні 2023 року потрапив до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

«Львів, 2-й рік повномасштабного вторгнення, Лєпс на всю вулицю. Я вирішив зробити зауваження, тому ввімкнув камеру на телефоні і підійшов до пасажирського сидіння. Пасажир скрутив те позорисько, яке звучало, і намагався прислухатись до того, що я говорю. Це важливо, бо власник авто може “зіскакувати” і казати, що він не знає цього хлопця. Погодьтесь, коли ви когось підвозите, та людина не лізе до програвача», – йдеться у повідомленні.

Один з пасажирів авто одразу почав погрожувати, лаятися, спробував вибити з рук журналіста телефон та вдарити його в обличчя. Окрім того, хлопець вважає, що музика не має бути «в зоні політичних конфліктів».

«Я був з гітарою, тому на моє питання про музику агресора він спитав “А єслі би твая музика била в зонє палітічіскіх канфліктав?”. Тобто, для цього чоловіка призовного віку війна – це “політичний конфлікт”», – пише чоловік.

Роман Гурський звернувся до патрульних неподалік, однак парубки встигли втекти, залишивши автомобіль на паркувальному майданчику.

8 травня журналіст написав заяву у поліцію. За словами правоохоронців, дії молодиків – це дрібне хуліганство і їм загрожує адміністративна відповідальність.

Оновлено:

Увечері 8 травня в мережі з’явилося відео з вибаченнями від головного учасника конфлікту, який агресивно поводився.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, у 2018 році депутати ЛОР заборонили публічне використання російськомовного культурного продукту. Власне, у прийнятому рішенні мова йшла про впровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України.

Згодом посол Канади в Україні Роман Ващук назвав це рішення Львівської облради дискримінаційним.

У січні 2019 року Львівський окружний адмінсуд скасував рішення Львівської облради щодо мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту.

У травні того ж року Львівська обласна рада прийняла рішення звернутися до Вищої ради правосуддя щодо некомпетентності суддів першої та другої інстанції у визнанні нечинним рішення «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області». Скасування мораторію на російськомовний продукт, на переконання облради, створює підґрунтя для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, загрожує захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та не дозволяє подолати наслідки тривалої мовної русифікації населення.

15 серпня 2019 року Верховний Суд визнав законним мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині.

Також на початку лютого 2022 року у громадському транспорті Львівщини заборонили вмикати музику російських артистів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *