ОСТАННІ НОВИНИ

Скасування мораторію на російськомовний продукт дає шанс реваншистським силам продовжити русифікацію, - Львівська облрада

Соломія Головіна

|

Львівська обласна рада прийняла рішення звернутися до Вищої ради правосуддя щодо некомпетентності суддів першої та другої інстанції у визнанні нечинним рішення «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області». Відповідне звернення депутати прийняли сьогодні, 21 травня, під час сесійного засідання, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Питання введення мораторію на публічне використання російськомовного продукту ініціювали учасники патріотичних і ветеранських громадських організацій. Використання російськомовного продукту, на думку учасників бойових дій, викликає напругу в суспільстві та сприяє підриву національної безпеки України. Проте українофобська та сепаратистська організація Віктора Медвечука «Український вибір – право народу» оскаржила вказане рішення у Львівському окружному адміністративному суді. Суддя З. Гавдик задовільнив усі три позови і скасував рішення Львівської обласної ради. На таке рішення суду Львівська обласна рада подала апеляцію у Восьмий апеляційний адміністративний суд, проте колегія суддів у складі головуючого В. Улицького, суддів С. Кузьмича та О. Довгої залишила чинним рішення першої інстанції», – мовиться у зверненні депутатів.

Скасування мораторію на російськомовний продукт, на переконання Львівської облради, створює підґрунтя для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, загрожує захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та не дозволяє подолати наслідки тривалої мовної русифікації населення.

Депутати наголошують, що таким рішенням судова система дала шанс реваншистським силам продовжити русифікацію Львівщини та продемонструвала власну заангажованість у вирішенні питань націєцентричного характеру.

Як повідомляв Львівський портал, рішення Львівської облради про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області скасували: облрада програла апеляцію на рішення суду першої інстанції, який у січні цього року скасував згадане рішення облради про запровадження мораторію.

Так, 18 вересня 2018 року депутати ЛОР заборонили публічне використання російськомовного культурного продукту. Власне, у прийнятому рішенні мова йшла про впровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України.

Згодом посол Канади в Україні Роман Ващук назвав це рішення Львівської облради дискримінаційним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *