ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура вимагає повернення 4 га краденого лісу у Брюховичах

Андрій Котенський

|

Галицька окружна прокуратура Львова у суді вимагає скасування рішення селищної ради та повернення у власність держави незаконно проданої земельної ділянки вартістю понад 155 млн грн. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Правоохоронцями встановлено, що Брюховицька селищна рада, всупереч законодавству, незаконно розпорядилася землями державної власності, які відносяться до об’єкту природно-заповідного фонду та передані у постійне користування філії Державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Ліси України» «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

Своїм рішенням селищна рада відчужила земельну ділянку площею майже 4 га, яку на підставі договору купівлі-продажу незаконно було передано у власність юридичній особі.

Як відомо, це вже не перша земельна афера у Брюховичах.

Так, влітку 2020 року п’ятеро громадян нелегально оформили право власності на шість ділянок площею по 0,15 га кожна, а потім продали їх. Тоді вартість цієї землі оцінювали у 9 млн грн. Всю цю оборудку оформив держреєстратор Солонківської сільради.

Одному із учасників такої схеми, 62-річному чоловіку, влітку 2021 року винесли вирок. За підробку документів і незаконну приватизацію ділянки шахрай відбувся умовним терміном.

Влітку 2022 року шахрайка, яка нелегально отримала землю в Брюховицькому лісі, хотіла провести ще одну махінацію, аби не провертати її державі. Втім їй не дали цього зробити.

Ймовірною підставою для таких земельних оборудок стало те, що ще у 2016 році посадовці Міноборони «посунули» межі ділянок, тож 1,39 га лісу у Брюховичах перейшли до підпорядкування місцевої селищної ради. Вона своєю чергою безкоштовно роздала громадянам ділянки, а ті їх швидко продали.

Нещодавно стало відомо, що до схеми нелегальної приватизації земель у Брюховичах причетний колишній посадовець Львівського міського управління земельних ресурсів.

У січні 2023 року родина підсанкційного Бокала отримала майже 2 га з лісництва в Брюховичах.

У лютому 2023 року суд дозволив відновити будівництво у Брюховичах, де планують знести школу. Це рішення лише першої інстанції, і місто подаватиме апеляцію. Як відомо, Брюховицька сільська рада списала недобудовану школу. А землю, на якій вона розташована, передали невідомій громадській організації. Мова про земельну ділянку зі школою та столітніми деревами, площею 3,4 га, яку Брюховицька селищна рада за кілька днів до своєї ліквідації безкоштовно передала громадській організації під забудову.

Також нагадаємо, що селищним головою Брюхович із 2015 року був Володимир Доманський. Наприкінці вересня 2020 року СБУ та військова прокуратура провели в його домі обшуки. До цього Брюховичами господарював Оексій Процик. Обоє чоловіків підозрювались у крадіжках місцевих земель разом із членами Кабміну часів Володимира Гройсмана.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *