ОСТАННІ НОВИНИ

Британія купила для України 20 САУ М109

Наталя Дуляба

|

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що країна закупила понад 20 самохідних артилерійських установок M109 на світовому ринку для відправки в Україну. Про це повідомляє ВВС Україна.

За словами Бена Воллеса, ці артилерійські знаряддя купили відремонтованими у бельгійської збройової компанії.

Наприкінці травня міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що в Україну вже надійшли САУ М109 однієї з модифікацій.

«Це дуже якісна техніка. І її надходження стало результатом кооперації кількох країн», – стверджував він.

Резніков також зазначав, що українські військові отримали успішний досвід використання у бойових умовах важкого озброєння іноземного виробництва.

Згодом Норвегія офіційно повідомила, що передала 22 гусеничні самохідні гаубиці M109 155 мм Україні. Пожертвування також включає спорядження, запчастини та боєприпаси.

Норвезька армія нещодавно замінила свої артилерійські установки M109 на нову артилерію з Південної Кореї, але все ще зберігає M109. Норвегія також навчала українських солдатів, як користуватися системою. Це навчання відбувалось в Німеччині.

Раніше ЗМІ писали, що США також закуповує САУ М109 для відправки в Україну.

Зазначимо, що самохідна артилерійська установка M109 – основна САУ армії США, яка з’явилась ще на початку 60-х років. Вона має безліч модернізацій.

Ця система є однією з наймасовіших у світі та перебуває на озброєнні понад 40 країн світу. Вона може стріляти 155 мм калібром у різних модифікаціях снаряда на відстань до 30 км.

Як повідомляв Львівський портал, якщо станом на кінець травня українські військові на передовій воювали трьома видами іноземної артилерії калібру 155 мм, то зараз – уже фактично п’ятьма. Останній, п’ятий вид гаубиць, польські «Краби», вже є на фронті. Снаряди цього калібру у ЗСУ вже на 10% переважають над радянськими запасами великого калібру.

При цьому голова об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі відзначив, що ЗСУ застосовують артилерію набагато професійніше, ніж росіяни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *