ОСТАННІ НОВИНИ

Резніков підбив підсумки третьої зустрічі у форматі «Рамштайн»

Наталя Дуляба

|

Третя зустріч міністрів оборони низки країн світу у форматі «Рамштайн», яка пройшла 15 червня у Брюсселі, продемонструвала єдність НАТО і готовність надавати Україні більше зброї для боротьби з російськими окупантами. Про це за підсумками зустрічі заявив міністр оборони України Олексій Резніков, повідомляє Оперативне командування «Південь».

За словами Резнікова, учасники «Рамштайн-3» домовилися про збільшення поставок зброї Україні. Йдеться про гармати калібру 155 мм, ракетні системи HIMARS, протикорабельні системи Harpoons та інші. Словаччина надасть Україні вертольоти серії «Мі», Канада, Польща і  Нідерланди – артилерію, а Німеччина – системи залпового вогню. Серед поставок озброєння для ЗСУ є «дещо ще», проте міністр оборони не вдавався у деталі.

«Україна продовжить боротьбу за свободу і незалежність. Наші партнери продовжать підтримувати Україну. НАТО має найбільшу єдність у своїй історії. Україна переможе», – сказав Олексій Резніков.

Зазначимо, що третю зустріч щодо озброєння України у форматі «Рамштайн» скликали у Брюсселі з ініціативи міністра оборони США Ллойда Дж. Остіна III. Участь у ній взяли очільники оборонних відомств близько 50 держав світу. Серед тих, хто долучився, – Грузія, Молдова та Еквадор.

Як писав Львівський портал, першу зустріч щодо України на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині США зібрали 26 квітня. Тоді Штати й створили центр управління, який керує мережею з понад 40 країн-партнерів і союзників, які надають допомогу Україні.

Незабаром після цієї зустрічі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про перехід ЗСУ на зброю НАТО. А в Офісі президента зауважили, що після зустрічі на базі «Рамштайн» становище України суттєво посилюється.

Додамо, що 15 червня президент США Джо Байден також провів телефонні переговори з Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву мільярда доларів безпекової допомоги.

За даними ЗМІ, у новому пакеті безпекової допомоги від США – боєприпаси для реактивних систем залпового вогню і протикорабельні ракети Harpoon.

Раніше США заявили, що у межах нового пакету допомоги нададуть Україні й високоточні ракетні системи HIMARS. Паралельно Великобританія пообіцяла, що дасть реактивні системи залпового вогню MLRS M270. А Словаччина поставить свої гаубиці Zuzana 2.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *