ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ розповіли, які народні методи є недієві у сезон грипу

Наталя Дуляба

|

Звичні для українців цибуля та часник є недієвими народними методами при профілактиці грипу та застуди. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Досить часто серед народних лайфхаків щодо того, як захистити себе та свою родину у розпал епідемії грипу, є цибуля та часник. Вони нібито мають знезаражувати повітря, вбивати вірус та зміцнювати імунітет людини, однак це не зовсім так.

Часник і цибуля містять фітонциди – речовини, смертельні для багатьох видів найпростіших та бактерій. Однак їхня дія поширюється на вкрай малу зону навколо самої рослини.

Часник не має доведеної лікувальної дії

Дослідження аліцину, основного компоненту часнику, поки не довели ефективність рослини як антибактеріального засобу в клінічних умовах, тільки in vitro (або «в пробірці», тобто коли дослідження не проводилися на живих організмах). Цибуля містить корисні речовини: вітамін С, фолієву кислоту, вітамін В6 і калій. Втім вона також не має доведеної лікувальної дії проти жодної з хвороб.

То чи можуть часник та цибуля знезаразити повітря?

Ні. Пари, які вони виділяють, не можуть знезаразити повітря, а в окремих випадках погіршують стан людини. Насичений «аромат» цибулі або часнику може спровокувати кашель та спазм бронхів, якщо людина хворіє або має проблеми з дихальною системою.

Для покращення якості повітря набагато ефективніше провітрювати кімнату/квартиру/будинок та, за можливості, забезпечити достатнє зволоження, оскільки сухе непровітрене приміщення – найкраще середовище для розповсюдження вірусів.

Також не варто допускати пересихання слизової оболонки носа. Вона є першим бар’єром для збудників, які можуть потрапити в наше тіло з повітрям. Якщо слизові оболонки пересихають, робота місцевого імунітету порушується, а віруси з легкістю долають захисний бар’єр.

Але ж часник та цибуля зможуть укріпити імунітет та допомогти попередити грип?

Ані цибуля, ані часник не захистять вас від респіраторного вірусу. Фітонциди, які в них містяться, діють дуже короткий період часу, а тому не можна говорити про якійсь довготривалий ефект та якісну профілактику.

«Звісно, ви можете без проблем вживати ці продукти, якщо полюбляєте. Тим не менш у всьому має бути баланс. Надмірне споживання цибулі та часнику (особливо в сирому вигляді) може призвести до проблем зі шлунково-кишковим трактом через подразнення слизової оболонки. А народні поради про те, що змащування носу соком часнику або цибулі допомагає не захворіти, можуть бути небезпечними, оскільки несуть високий ризик хімічного опіку», – йдеться у повідомленні.

Відтак у МОЗ наголошують: найкращою профілактикою грипу є вакцинація. У цьому епідсезоні в Україні прогнозують циркуляцію трьох штамів грипу. Для щеплення будуть доступні три вакцини: Джісі Флю Квадривалент (Корея), Ваксі грип Тетра (Франція) та Інфлувак Тетра (Нідерланди). Всі вони наразі проходять державний контроль якості.

При цьому епідеміологи кажуть, що в Україні вже почався активний сезон грипу та застуди, а пік захворюваності розпочнеться раніше, ніж зазвичай, – у жовтні-листопаді.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *