ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ пропонують не допускати до школи невакцинованих дітей

Наталя Дуляба

|

Дітей, які не мають щеплення проти основних хвороб, не слід допускати до школи. Так вважає головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Про це йдеться у Telegram-каналі МОЗ.

«Я б зважав на рішення Верховного Суду щодо недопуску невакцинованих дітей до закладів освіти. І запроваджував подібні норми в законі: не допускати до закладів освіти дітей, які не вакциновані і не мають на це об’єктивних причин, абсолютних медичних протипоказів. Вони все одно можуть обирати альтернативу – дистанційний формат абощо», – стверджує Ігор Кузін.

Зазначимо, тема допуску невакцинованих дітей до школи знову набула актуальності у 2018 році, коли в Україні був спалах кору. Фактично українці поділилися на два табори: тих, хто підтримує ідею шкільної ізоляції дітей без щеплень, а також тих, хто вважає це дискримінацією. Проте у 2019 році Верховний суд підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів.

Згодом у Міносвіти переклали всю відповідальність за допуск невакцинованих дітей на керівництво шкіл і садочків.

Як писав Львівський портал, через пандемію коронавірусу в 2020 році кожна п’ята дитина в Україні не отримала всіх необхідних щеплень. Торік рівень імунізації дитячого населення становив 80% при необхідному рівні у 95%.

До Національного календаря щеплень входить вакцинація проти 10 інфекційних захворювань: гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, хіб-інфекція.

Нагадаємо, у 2020 році через пандемію коронавірусу в Україні суттєво впав рівень вакцинації населення. Львівщина – не виняток, область навпаки стала одним із антилідерів за рівнем вакцинації дітей до 1 року. Така ситуація зі щепленнями станом на серпень 2020-го не влаштовувала очільника МОЗ Максима Степанова.

Загалом торік на Львівщині вдвічі впав рівень вакцинації дітей до 1 року від найпоширеніших інфекційних хвороб. Медики наголошують: щеплення під час пандемії коронавірусу не є небезпечними і їх не можна ігнорувати через страх заразитись Covid-19. Детальніше читайте за цим посиланням.

Не припиняти планову вакцинацію через COVID-19 країни закликала й ВООЗ.

Додамо, щороку вакцинація рятує 2-3 мільйони людей у всьому світі від небезпечних хвороб та запобігає 1,5 мільйонам летальних випадків від інфекційних хвороб. Від яких саме хвороб варто захиститись за допомогою вакцинації, читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *