ОСТАННІ НОВИНИ

Чому під час COVID важливо не ігнорувати щеплення. Пояснення епідеміолога

Наталя Дуляба

|

За десять місяців 2020 року на Львівщині вдвічі впав рівень вакцинації дітей від найпоширеніших інфекційних хвороб. Медики наголошують: щеплення під час пандемії коронавірусу не є небезпечними і їх не можна ігнорувати через страх заразитись COVID-19. Про це повідомляє Львівський портал.

 

За даними епідеміологині, очільниці обласного лабораторного центру Наталії Іванченко, за десять місяців цього року лише 59,9% дітей до 1 року на Львівщині пройшли комплекс щеплень проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції. Необхідні дози вакцини від вірусного гепатиту В отримали 53% дітей віком до 1 року.

«Це є дуже несприятлива для прогнозів епідеміологічна ситуація, адже невакциновані діти є вразливими до збудників, якщо такі будуть поширюватись серед населення. Зараз багато батьків бояться вести свою дитину в медзаклад на щеплення, мотивуючи це тим, що там можна заразитись коронавірусом. Але щепленням не можна нехтувати, адже крім COVID-19, у нас є чимало хвороб, яким варто запобігати, проходячи вакцинацію. Тим більше, що в медзакладах зараз розділяють потоки пацієнтів, аби здорові, які приходять на щеплення, не перетинались із хворими», – наголосила Наталія Тімко.

Протягом 2020 року на Львівщині 128 людей захворіли на кашлюк, близько 30 осіб – на свинку, ще 8 мешканців області підхопили кір. Аби захиститись від таких інфекційних хвороб, щеплення варто робити не лише дітям, а й дорослим.

Доросла людина раз на 10 років має отримати щеплення від дифтерії і правця, щоб організм постійно був готовий до зустрічі зі збудником.

«Для тих, хто думає, що віруси і мікроби його оминуть і він не підхопить такі інфекції, скажу таке: інфекційні хвороби – це як гасіння пожежі. Саме тому вогнегасники заправляють заздалегідь, аби завжди бути напоготові, коли виникне пожежа. Аналогічно й тут», – підкреслила Наталія Тімко.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Як писав Львівський портал, через пандемію коронавірусу рівень імунізації населення стрімко впав по всій Україні. Втім Львівщина є однією з областей із найгіршими показниками вакцинації дітей до 1 року.

У Центрі громадського здоров’я заявляють, що вакцинація є цілком безпечною під час пандемії коронавірусу. Ігнорування щеплень навпаки може призвести до спалаху нових інфекційних захворювань. Своєю чергою ВООЗ також закликала країни не припиняти вакцинацію через COVID-19.

Додамо, щороку вакцинація рятує 2-3 мільйони людей у всьому світі від небезпечних хвороб та запобігає 1,5 мільйонам летальних випадків від інфекційних хвороб. Від яких саме хвороб варто захиститись за допомогою вакцинації, читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *