ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія не погодилась на «сухий закон» у Львові

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада не підтримала петицію, у якій львів’яни закликали заборонити продаж будь-яких алкогольних напоїв. Під час сесії 17 червня «за» проголосували лише 9 депутатів, передає кореспондент Львівського порталу.

«Алкогольну» петицію зареєстрував ще в лютому львів’янин Олег Дутко. Він наголошував, що алкоголізм є гострою соціально-культурною проблемою в Україні, яка набуває ознак «національної епідемії». Тому пропонував заборонити продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв у Львові.

«Пропоную на пленарному засіданні сесії Львівської міськради прийняти рішення та/або рекомендувати суб’єктам господарської діяльності, незалежно від форм власності, реалізацію алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива. А здійснювати її за межами Львова», – йшлося у тексті петиції.

Обговорювати петицію у сесійній залі депутати не стали, а відразу перейшли до голосування. Підтримали її лише 9 обранців громади.

Зазначимо, що у Львові заборонений продаж алкоголю вночі. Таке рішення прийняли лише після того, як у 2018 році Верховна Рада України прийняла закон, яким місцевій владі офіційно дозволили обмежувати на певний час доби торгівлю алкогольними й слабоалкогольними напоями. Автором цього закону є громадсько-політичний діяч, львів’янин Ігор Васюник.

Навесні 2020 року Львівська міська рада вирішила заборонити продаж алкоголю та пива у кіосках. У мерії пояснювали, що такі обмеження ввели виключно заради пропагування здорового способу життя та зменшення рівня злочинності у Львові, тож власникам МАФів радили перепрофілювати свій бізнес.

Проте власники кіосків почали активно протестувати проти такої заборони та навіть влаштували справжній бунт під стінами Ратуші. Згодом Львівська міськрада відтермінувала дію ухвали-заборони, а всю відповідальність за її прийняття депутати «перекинули» на міського голову Львова Андрія Садового.

Тому зараз у Львові фактично діє лише заборона на продаж алкоголю вночі – з 22:00 до 10:00 год.

Додамо, що за п’ять місяців 2021 року до бюджету Львова надійшло понад 80 тисяч гривень від акцизного податку, який сплачують алкомагазини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *