ОСТАННІ НОВИНИ

У міськраді Львова відреагували на протести власників алкогольних кіосків

Наталя Дуляба

|

У Львівській міськраді заявляють, що обмеження на продаж алкоголю та пива у МАФах першочергово зумовлене бажанням пропагувати здоровий спосіб життя та зменшити сумну статистику злочинів, вчинених у нетверезому стані. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі мерії.

 

«Усі фракції, які є у міській раді, проголосували за те, щоб ми обмежили продаж алкоголю і слабоалкогольних виробів у малих архітектурних формах та тимчасових спорудах. Ми нашою ухвалою сесії дозволяємо підприємцям здійснювати будь-яку діяльність, окрім продажу алкогольних і слабоалкогольних напоїв. Іншу діяльність вони проводити можуть. Це можуть бути продуктові магазини, канцтовари, квіти, кав’ярні тощо. Спиртні напої заборонені», – розповіла директорка департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

За її словами, у перспективній схемі Львова зараз є 1600 МАФів, 236 із яких здійснюють продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв, а це суперечить ухвалі, яку прийняла мерія на початку квітня. Відтак цих підприємців просять перепрофілювати свою діяльність.

«Депутатський корпус прийняв рішення, що якщо підприємці не дослухаються і не заберуть спиртних напоїв із прилавків, тоді ми будемо вилучати ту тимчасову споруду з перспективної схеми. Відповідно, вона може бути демонтована. Районні адміністрації вже проводять обстеження, у нас є дані по Шевченківському районі, тут 80% припинили продаж спиртних напоїв. З 15 травня ми отримаємо інформацію від усіх районних адміністрацій», – підкреслила Ірина Кулинич.

Також вона додала, що мерія бореться з продажем алкоголю у Львові ще з 2009 року, аби знизити рівень злочинів, скоєних у нетверезому стані.

«Якщо говорити про динаміку скоєння злочинів в стані алкогольного сп’яніння, то така динаміка у Львові позитивна: з 2016 до 2018 року по неповнолітніх ця динаміка зменшилась повністю. У 2018 році, за даними нацполіції, жодного факту не було зафіксовано щодо скоєння тих чи інших злочинів у стані алкогольного сп’яніння підлітками. Якщо говорити про всю динаміку, то у 2016 році було152 злочини, у 2018 році – вже тільки 28», – наголосила Ірина Кулинич.

Нагадаємо, сьогодні у Львові підприємці протестували проти заборони продажу алкоголю та пива у кіосках. Вони переконані, що міська рада обмежує їхнє право на такий вид торгівлі, а натомість діє в інтересах великого бізнесу.

Прийнятою 4 квітня ухвалою мерія фактично заборонила з 1 травня торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у 236 МАФах Львова. Дотепер заборона мала рекомендаційний характер, однак вже з 15 травня районні адміністрації почнуть проводити рейди і перевіряти, чи дотримуються підприємці прийнятої ухвали.

Якщо підприємці не будуть її дотримуватися, то міськрада анульовуватиме дозволи на розміщення МАФів і виключатиме такі об’єкти з Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд. Після цього кіоски демонтовуватимуть представники районних адміністрацій.

Така заборона обурила місцевих бізнесменів, тож вони створили петицію до міськради Львова з вимогою скасувати прийняту ухвалу. Петиція швидко набрала 500 необхідних голосів, тож мерія має розглянути її на одній з найближчих сесій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *