ОСТАННІ НОВИНИ

Будівництво крематорію у Львові підтримали глави усіх конфесій

Юлія Осим

|

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що будівництво крематорію в місті підтримали глави усіх конфесій. Незабаром в мерії оголосять архітектурний конкурс для реалізації проєкту. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛМР.

Будувати крематорій у Львові планують за принципом державно-приватного партнерства.

«Ми плануємо оголосити архітектурний конкурс на будівництво крематорію. Це має бути досконала споруда з точки зору естетики архітектури зокрема. Я думаю, що ми будемо його робити за принципом державно-приватного партнерства. По закону крематорії мають бути виключного комунальними, їх не можна приватно будувати», – зазначив Андрій Садовий.

За його словами, кожне місто в Україні має мати таку послугу, а люди вже самі можуть обирати, як вони хочуть бути поховані після смерті.

«Ми збирали раду єпископів, де були глави всіх конфесій у місті Львові, і всі вони підтримали ініціативу будівництва крематорію. За таку ініціативу були і протестанти, і католики, і православні. Можливо хтось з людей проти цього, але це нормально, вони завжди матимуть можливість бути похованими в традиційний спосіб», – наголосив Андрій Садовий.

Раніше Андрій садовий повідомив, що що будуватимуть крематорій біля Голосківського кладовища.

Львівський портал писав про те, коли у Львові таки з’явиться крематорій.

Нагадаємо, більше ніж половина львів’ян хоче крематорій у місті Кремація померлих є суттєво дешевшою, ніж традиційне поховання. Детальніше про ідею спалювання померлих у Львові та думки фахівців із цього приводу читайте тут.

Ідею спорудження крематорію підтримала й церква, але за умови, що прах потім все одно віддаватимуть землі.

Крематорій у Львові збираються збудувати відразу біля Голосківського цвинтаря. Для цього у мерії збираються виділити 2 га землі. Процедури з земельним питанням ще тривають, втім виділити ділянку у Ратуші планували вже у травні. Після цього потрібно виготовити проєкт майбутнього крематорію, на що у бюджеті-2020 заклали 1 млн грн.

Для роботи крематорію Львів планував придбати дві багаторівневі печі у лізинг (кредит у майновій формі). Але зробити це депутати торік не дозволили, оскільки самі печі мали обійтися у 54 млн грн, а за три роки лізингу із міського бюджету треба було б заплатити ще майже 31 млн грн.

Додамо, що кращий проєкт міського крематорію мають визначити на всеукраїнському конкурсі.

Нагадаємо, місця для традиційних поховань у Львові щодня меншає, тому це питання постало особливо гостро у час пандемії коронавірусу. Львівський портал дослідив закордонний досвід поховання померлих від цієї інфекції у матеріалі «Жертви коронавірусу. Як у світі ховають померлих і чи готова до цього Україна».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *