ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині хочуть розгорнути ще 600 covid-ліжок в опорних лікарнях

Ольга Денисяка

|

Через складну ситуацію з захворюваністю на коронавірус на Львівщині планують розгорнути 600 додаткових ліжок в опорних лікарнях області. Відповідне рішення прийняли 16 березня під час засідання обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, передає пресслужба ЛОДА.

За словами заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, наразі епідеміологічна ситуація в області погіршується, зокрема, щодо кількості госпіталізованих осіб область вже перевищила показники жовтня

«На сьогодні нам необхідно забезпечити додаткових 600 ліжкомісць, щоб у випадку збільшення кількості хворих бути готовими надати належну допомогу і врятувати людські життя. Тому маємо працювати синхронно і запропонувати комісії ТЕБ і НС конкретні пропозиції», – зазначив Іван Собко.

Відтак профільний департамент спільно з міською владою та керівниками районів повинен пропрацювати механізм збільшення кількість ліжкомісць в опорних лікарнях та відповідне рішення винести для затвердження комісією ТЕБ І НС.

Зазначимо, що станом на ранок 17 березня в стаціонарах області перебувають 2357 хворих, що становить 59,60%. Два медзаклади (Центр легеневого здоров’я та обласна інфекційна лікарня) заповнені на 94%.

Своєю чергою директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис розповів, що у порівнянні з лютим,  заповненість ліжкомісць в медзакладах зросла втричі.

«Щоденно у стаціонари ми госпіталізуємо від 240 до 270 пацієнтів. Якщо порівнювати з жовтнем, то такого не спостерігалось, наш «рекорд» становив – 250. Також, якщо у період трьохтижневої давності швидка виїжджала на добу 35 разів до пацієнтів із підозрою на коронавірус, то сьогодні понад 100 викликів», – зазначив Орест Черемерис.

Медики застерігають,  хворі на Львівщині є носіями різновиду коронавірусу, який відрізняється від тих,  що був раніше.

«Це не британський штам, не південноафриканський, а новий із зміненим антигеном. Це може свідчить про одну з причин зростання кількості захворювань. Тенденція приросту хворих за останніх 14 днів в порівнянні з попередніми двома тижнями є невтішною, загалом по області приріст на 21 %. Вище середньообласних показників – Львівський та Дрогобицький райони, у той же час Яворівський виходить на темпи приросту хворих. Щодо роботи громадських закладів, то їх роботу необхідно обмежити, щоб не допустити колапсу медичної системи. Окрім того, за державні кошти є доставлені швидкі тести, важливо їх максимально використати. Якщо ми сьогодні будемо вживати необхідні заходи, то зможемо уникнути епідеміологічного піку»,  – наголосила епідеміолог, керівник лабораторного центру Наталія Іванченко.

Через складну ситуацію з Covid-19 у Львові також збираються розгорнути додатково 700 ліжок, а також перепрофілювати п’ять поліклінік під денні стаціонари. Під covid-шпиталі також хочуть віддати й приміщення медуніверситету та медичного коледжу. На це витратять 18 млн грн. 

Своєю чергою у Львівській ОДА закликали владу Львова облаштовувати додаткові ліжка лише на базі профільних covid-лікарень, а не в звичайних поліклініках, які не мають належного забезпечення. Зокрема, якщо установа не є спеціалізованою, то медпрацівники не зможуть отримати передбачені виплати та премії за роботу з хворими за коронавірус.

Із такими показниками завантаженості лікарень Львівська область – на порозі «червоної» карантинної зони, яка фактично принесе повний локдаун. Про те, що область от-от перейде у «червону» зону вже кілька разів заявляв і очільник МОЗ Максим Степанов, впевнені у такому варіанті розвитку подій і у Львівській ОДА.

Яких саме обмежень чекати від «червоної зони», читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *