ОСТАННІ НОВИНИ

Які заборони несе «червона» covid-зона

Наталя Дуляба

|

Станом на понеділок, 15 березня, Львівщина є у «помаранчевій» епідзоні. Але через ріст захворюваності та рівня госпіталізацій пацієнтів із Covid область наближається до «червоної» зони, яка фактично встановлює повний карантин. Про це повідомляє Львівський портал.

Згідно з даними МОЗ, зараз Львівщину віднесли до «помаранчевого» рівня епіднебезпеки. Він говорить про те, що ситуація з Covid-19 в області ускладнилась та попереджає про ймовірність введення найбільш жорсткого карантину.

Так, протягом 12-14 березня коефіцієнт виявлення нових хворих на Львівщині становить 21-22%, тестуванням в середньому охоплено 760 випадків на 100 тисяч населення.

Госпіталізація пацієнтів наразі не є перевищеною – від 46% до 49% (норма – менше 60% на 100 тисяч населення), втім за останні три дні рівень в середньому майже на 12%. Критичним цей показник є, якщо він сягне понад 50%. Також в лікарнях області зайнята половина ліжок, що мають доступ до кисню (норма – до 65%).

Станом на 15 березня лікарні на Львівщині заповнені майже на 57%. Із таким показником область – на порозі «червоної» карантинної зони, яка несе за собою низку жорстких обмежень. Про те, що область от-от перейде у «червону» зону вже заявив і очільник МОЗ Максим Степанов.

Якщо ж територію Львівської області віднесуть до найбільш суворої карантинної зони, «червоної», то слід очікувати на такі обмеження:

  • закриття кафе та ресторанів (заборона приймати відвідувачів)
  • закриття ТРЦ, розважальних закладів та інших закладів торгівлі (заборона приймати відвідувачів)
  • закриття закладів культури (музеї, театри тощо), крім заповідників
  • заборона проводити масові заходи, крім автоконцертів, автокінотеатрів та офіційних спортивних заходів без участі глядачів
  • закриття спортивних клубів, фітнес-центрів
  • закриття непродовольчих ринків
  • закриття закладів освіти, крім дитсадків, спецзакладів та учнів початкової школи
  • заборона роботи громадського транспорту (регулярні і нерегулярні транспортні перевезення), крім транзитних перевезень

Зазначимо, що рішення про віднесення будь-якої області до «червоної» карантинної зони приймає виключно державна комісія ТЕБ і НС на основі сovid-показників. Воно набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення.

Натомість скасовують «червоний» рівень тоді, коли регіон демонструє всі показники у межах норми не менш ніж протягом 5 днів підряд.

Як писав Львівський портал, коронавірус підхопили вже понад 87 тисяч мешканців Львівщини. За останню добу виявили 552 нових хворих.

Нагадаємо, на початку березня в уряді заявили, що в Україні почалась третя хвиля Covid-19, яка може призвести до чергового локдауну.

Своєю чергою науковці кажуть, що весняна хвиля коронавірусу в Україні буде значно більшою і стрімкішою від осінньої та навіть може стати національною катастрофою. Пік захворюваності прогнозують на початок квітня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *