ОСТАННІ НОВИНИ

Трав’яний чай замість кави. Топ-напої для укріплення імунітету

Соломія Головіна

|

Для укріплення імунітету каву або чорний чай краще замінити на відвари з трав. На цьому в інтерв’ю Львівському порталу наголосив аюрведичний фітотерапевт, натуропат Тарас Зінько.

 

«Замість кави або чорного чаю можна пити відвари з цих рослин (1 чайна ложка на 20-300 мл води), комбінуючи їх між собою, добавляючи більш нейтральні рослини, такі як ромашка або деревій. Таким чином будемо постійно підтримувати наш імунітет», – зауважив він.

За його словами, серед трав, які традиційно вважаються імунозміцнюючими, є такі:

  • Іван-чай. Є дослідження, які стверджують, що він сприяє синтезу Т-лімфоцитів в організмі (відіграють центральну роль у здійсненні клітинної специфічної імунної відповіді, – ред.), містить в собі речовини, які покращують роботу імунної системи
  • Лимонник китайський. Дуже хороша рослинка для нервової системи, також має імуномодулюючу дію.
  • Шипшина містить дуже велику кількість вітамінів С, Е, PР. Такий відвар можна використовувати як для профілактики, так і для лікування. Не рекомендується людям із сечокам’яною хворобою.
  • Солодка – також дуже хороший засіб для зміцнення імунітету. Єдине, що варто пам’ятати, що цю рослину не можна використовувати людям, які мають високий тиск, бо тоді є ризик заробити інфаркт або інсульт.
  • Чебрець має прекрасний зміцнюючий вплив, його використовують при ГРВІ, тому що він має відхаркуючу, муколітичну дію.
  • Родіола рожева та елеутерокок для нас є більш екзотикою, але тим не менш відомі своїм зміцнюючим ефектом для імунної системи.
  • Женьшень та ехінацею в нас особливо полюбляють. Але тут є один важливий момент: при довгому споживанні (понад місяць-два) вони можуть мати зворотній ефект і виснажувати організм. Тому я їх не рекомендую для постійного вживання, вони більше підходять для курсового прийому.
  • Листя малини та смородини, квітки липи, обліпиха та журавлина також корисні для загальної опірності організму.

При цьому Тарас Зінько наголосив, що для хорошого імунітету дуже важливим є травлення.

«Нормальне травлення з однієї сторони дає нам ресурс для того, щоб будувати цю імунну систему, поставляє всі необхідні вітаміни, мікроелементи, білок, вуглеводи, жир тощо. З іншої сторони при хорошому травленні в нас є мінімальне навантаження на систему детоксикації. Тому я би приділив більше уваги спеціям, адже вони працюють над нормалізацією травлення і таким чином допомагають нашій імунній системі», – зазначив він.

Відтак резюмував, що №1 серед спецій для зміцнення імунітету є імбир та куркума.

«Звісно, в першу чергу я б звернув увагу на спеції, які в Аюрведі використовуються як ліки, – імбир та куркуму. Їх досліджують десятками років, і є дані, що ці дві спеції мають потужну протизапальну та певну імуномоделюючу дію, вони впливають на травлення та систему детоксикації. Можна вживати ці спеції у вигляді чаїв або ж добавляти в їжу. Я особисто люблю додавати імбир, куркуму, корицю у класичний узвар із сухофруктами.

Тобто, всі спеції, які мають згідно з Аюрведою гострий, гіркий смак є корисними для травлення, детоксикації, відповідно вони також зміцнюють імунну систему. Окрім імбиру та куркуми у цей перелік можна включити корицю, зіру, асафетиду, і навіть той же банальний чорний перець, який також має певну протизапальну дію, хоч і слабшу ніж імбир та куркума. Це і є мінімальний набір спецій, які можна використовувати щодня», – зазначив Тарас Зінько.

Детальніше читайте у матеріалі Львівського порталу «Імунітет проти COVID. Корисні лайфхаки для його зміцнення», де Тарас Зінько надав детальну інструкцію для укріплення нашого здоров’я.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *