ОСТАННІ НОВИНИ

Атака на ДніпроГЕС: збитки довкіллю оцінили у 140 млн грн

Наталя Дуляба

|

Збитки, завдані довкіллю російською атакою по Дніпровській ГЕС у Запоріжжі, оцінюють орієнтовно в 140 млн грн, але надалі ця цифра зросте. Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця.

«Збиток навколишньому середовищу від влучання ворожих ракет у ДніпроГЕС зараз розрахований у 140 млн грн. Збитки довкіллю – це не лише руйнування, забруднення води, а також вибухи, горіння, що має великий вплив на екосистему. Ця цифра може змінитися, але лише в бік збільшення», – сказав Стрілець в етері телемарафону.

Водночас він наголосив, що Держекоінспекція та Держводагентство здійснюють посилений моніторинг стану води біля ДніпроГЕС і нижче за течією. Також фахівці вживають усіх заходів щодо ліквідації наслідків атаки.

«Уже зараз можемо говорити, що завдання, щоб забруднена нафтопродуктами вода не потрапила в точку відбору її для населення, виконано. Ризиків немає. Можливо, за кілька днів вийдемо на нормальний рівень води загалом», – зазначив міністр.

Він також висловив думку, що пошкодження ДніпроГЕСу унаслідок атаки не зашкодять пропуску весняної повені: «Я впевнений у тому, що всі спрацюють злагоджено і синхронно, як і минулого року».

Як повідомляв Львівський портал, 22 березня під час масованої атаки російські окупанти вдарили по ДніпроГЕС у Запоріжжі. Було два прямих влучання, загалом по об’єкту рашисти били 8 ракетамиПошкоджено обидві станції, опору, саму греблю, розбито підкранові балки.

В «Укргідроенерго» заявляли, що загрози прориву дамби немає. Втім пошкодження є суттєві, зокрема знищено модернізоване обладнання. Загалом на відновлення ДніпроГЕС, як кажуть фахівці, підуть роки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *