ОСТАННІ НОВИНИ

Друга хвиля карантину може «вбити» малий бізнес, – активістка

Вероніка Рой

|

Закриття малого бізнесу на карантин, а також впровадження карантину «вихідного дня» може знищити мікробізнес та малий бізнес, який ще досі оговтується від весняного локдауну. Про це у коментарі Львівському порталу повідомила активістка українського громадського руху #SaveФОП, підприємиця Інна Абраменко.

 

Зазначимо, сьогодні представники Всеукраїнського руху підприємців-ФОПів перекрили міжнародні траси на Львівщині. Як повідомила Інна Абраменко, у протестувальників було дві вимоги. Перша стосується термінового ухвалення №3853-1 (2) та №3993, що дозволяють зберегти спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Учасники акції протесту наполягають, аби до 21 листопада парламент ухвалив альтернативні законопроєкти №3853-1 (2) та №3993, що дозволяють зберегти спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Якщо до підприємців не дослухаються, то вже з 2021 року всі ФОПи, які продають товари та послуги, зобов’язані будуть застосовувати РРО (касові апарати), а за найменші помилки у звітності чи перебої з Інтернетом їм загрожують великі штрафи.

Другою вимогою підприємців є недопущення закриття малого та мікробізнесу на карантин та впровадження «вихідного дня» . За словами Інни Абраменко, під час карантину навесні бізнес колосально втратив та оговтується досі. Щодо карантину «вихідного дня», то, на думку активістки, це теж не вихід із ситуації. Адже, за її словами, сьогодні для великої частини бізнесу 80% торгівлі і прибутку якраз припадає саме на вихідні.

«Коли карантин у нас був весною, це ще одне діло. Тоді люди мали якісь заощадження на свій добробут, котрий потім вони змушені були віддати у свій бізнес, аби він міг просто існувати. Зі своїх відкладених грошей платили людям зарплати, податки, оренду. Я особисто зверталася та подавала у центр зайнятості документи на компенсацію податків. Наразі мені не повернули ні копійки. Тобто про закриття не може йти й мови. Бо за той короткий період часу, поки ми працювали, просто не встигли заробити та заощадити. Друга хвиля закриття бізнесу просто «вб’є» мікробізнес та малий бізнес.

Більшість людей, на жаль, не розуміють та нарікають на перекриття доріг. Але прошу зрозуміти і нас, якщо впаде малий і середній бізнес – то від цього постраждає багато людей. Постраждають люди, котрі працюють, власники бізнесу. Адже вони мають кредити, які дають їм можливість виплачувати людям зарплати та оренду», – каже активістка.

Ще наприкінці березня міськрада Львова, аби підтримати малий і середній бізнес, затвердила низку пільг на час карантину, який запровадили в Україні через поширення коронавірусу. Серед іншого підприємців звільнили від сплати оренди за користування комунальними приміщеннями міста. Втім, як зазначає Інна Абраменко, це не суттєво допомогло підприємцям.

«Те що зробила влада, відмінивши орендну плату на некомерційні міські приміщення – це абсолютно нічого. У нас багато комерційних приміщень, чиї власники йшли на поступки, робили знижки та навіть відміняли орендні плати. Але була велика частка тих, оренди не змінювали. Більше того ситуація на ринку оренди зараз теж не найкраща. Адже оренда плата по сумі практично вернулася», – розповідає активістка.

Зазначимо, представники Всеукраїнського руху підприємців-ФОПів неодноразово виходили на акції протесту під Львівську міськраду та Львівську ОДА через карантинні обмеження та щодо термінового розгляду законопроєктів №3853-1(2) та №3993.

Нагадаємо, раніше у МОЗ заявили, що, зважаючи на темпи поширення COVID-19, найкращий варіант для України – це повний локдаун. Втім держава не може собі цього дозволити. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також запевнив, що запроваджувати «тотальний локдаун» на всій території України наразі не будуть.

Попри це, в Україні все ж планують посилити карантин. Зараз в уряді напрацьовують механізм жорсткого карантину вихідного дня, коли максимально обмежать роботу кафе, ресторанів, розважальних закладів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *