ОСТАННІ НОВИНИ

Голова Держлісагентства: «Заяви, що причиною повеней є рубки, – це маніпуляція та популізм»

Соломія Головіна

|

Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький наголошує, що ліс – не дамба для запобігання паводкам, а повені в Карпатах спричинені природними факторами. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі відомства.

 

У Держлісагентстві зазначають, що за останні три дні в Карпатах випала місячна норма опадів, в Івано-Франківській області – найбільше.

Як зауважив Андрій Заблоцький, ліс може втримати певну кількість опадів, але йому не під силу справитися з такими обсягами, які є зараз у Карпатах.

«У середньому кількість опадів в Івано-Франківській області склала біля 2,8 млрд м3, а ліс максимально міг поглинути біля 200-250 млн м3. Це лише 10% від всіх опадів. Отож, ліс не може приборкати стихію гірських рік», – прокоментував голова Держлісагентства.

За його словами, «ліс – не дамба для запобігання паводкам та утримання такої кількості та сили води,  тому заяви, що причиною повеней є рубки – це маніпуляція та популізм».

«В останні роки рубок відбувається значно менше. Але ця інформація не вигідна тим, хто систематично розповсюджує фейки про діяльність Держлісагентства. Наприклад, якщо порівняти з минулим роком, то обсяг заготівлі деревини зменшився на 17%. Це пов’язано з поступовим переходом від суцільних до поступових видів рубки. Так, за 5 місяців поточного року в Чернівецькій області кількість рубок скорочена на 41 тис. кубометрів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На Закарпатті на 51 тис. кубометрів, а в Івано-Франківській області на 75,7 тис. кубічних метрів», – наголосив Андрій Заблоцький.

У Держлісагентстві інформують, що за останні 5 років обсяг заготівлі деревини в Карпатському регіоні зменшився на 20% (з 4,2 млн кбм у 2015 р. до 3,3 млн кбм у 2019 р.).

За словами голови Держлісагентства,  сьогодні не тільки Україна, а й вся Європа потерпає від масштабних повеней, які спричинили дощі.

«Сербія, Боснія та Герцеговина, Чехія постраждали через стихію.  Це при тому, що в Європі існує набагато менше обмежень заготівлю деревини. У цифрах — в  Україні на 44,8% лісів існують обмеження на заготівлю деревини, тоді як у Чехії – 4,9%, Польщі – 8,5%, Латвії – 9,7% Угорщині – 13,6%, Австрії – 15,7%. Але ж в цих країнах ніхто не заявляє, що рубки є причиною повеней», – сказав посадовець.

Також голова Держлісагентства стверджує, що в Карпатах вдалося зменшити кількість незаконних рубок:

«Стосовно проблеми незаконних рубок. Так, вона є, але подолати те, що вибудовували рокам неможливо за 5 місяців.  Проте, є позитивна динаміка.  Якщо у 2016 році обсяг незаконних рубок в Карпатському регіоні складав 12 тис. кбм, то у 2019 році – 3,6 тис. кбм. Але подальший прогрес у цьому питанні напряму залежить від прийняття відповідного закону, який би врегулював питання сертифікації лісопродукції з метою викорінення попиту на незаконно заготовлену деревину. Ми його вже підготували, зараз він на опрацювання в профільному комітеті Верховної Ради».

Нагадаємо, ось вже декілька днів Захід України потерпає від підтоплень. Через негоду в Івано-Франківській області підтоплено 4596 житлових будинків у 165 населених пунктах та зруйновано 90 мостів.

Зазначимо, що негода також наробила біди у Львівській області. Зокрема, через сильні зливи, на Львівщині підтоплено 110 житлових будинків.

Також ми повідомляли, що в селі Зарічне Стрийського району Львівщини розлилась річка Тур’янка. Внаслідок цього підтоплено близько 100 житлових будинків, недіючу школу, клуб-бібліотеку, ветпункт, два продуктові магазини. В селі мешкає 300 осіб. Як рятувальники ліквідовували наслідки негоди у селі Зарічне, дивіться за посиланням.

Також від підтоплень страждає і Чернівецька область.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, затоплення на Заході Україні перевищують масштаби стихійного лиха 2008 року. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *