ОСТАННІ НОВИНИ

Карантин в Україні продовжили до 22 травня, але з пом’якшеннями. Деталі

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 4 травня, Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні вирішив продовжити карантин в Україні до 22 травня, але водночас скасував низку обмежень, введених раніше через пандемію коронавірусу. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

 

Так, уряд послабив карантин із понеділка, 11 травня. При цьому послаблений карантин продовжили до 22 травня.

З 11 травня в Україні знову відкривають для прогулянок парки, сквери і зони відпочинку. Змогу відновити роботу отримують й салони краси, перукарні, ресторани і кафе (але лише у форматі «на виніс»), літні майданчики закладів харчування.

Також уряд дозволяє оптову і роздрібну торгівлю непродовольчими товарами, виняток – зони розваг та харчування, дитячих зон в ТРЦ. Проте всі перелічені заклади зобов’язані суворо дотримуватись санітарних норм і рекомендацій Мінохорони здоров’я.

«Дозвіл працювати при певних умовах отримають заклади побутового обслуговування населення за визначеними критеріями. Музеї, бібліотеки, тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах. Стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси, сервіс побутової техніки. Все це буде прийнято. Постанова буде опублікована і бізнес зможе бачити чітко, в яких сферах ми плануємо пом’якшення карантинних заходів з 11 травня», – розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Відтак з 11 травня в Україні відкриваються:

  • парки, сквери, зони відпочинку;
  • салони краси і перукарні;
  • оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами (крім зон розваг і харчування, дитячих зон у ТРЦ);
  • заклади громадського харчування у форматі «на виніс»;
  • літні майданчики у кафе і ресторанах;
  • музеї, бібліотеки;
  • сервіси побутової техніки;
  • стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси;
  • тренування в командних видах спорту для професійних спортсменів на закритих базах.

Детальний список із переліком усіх видів діяльності, яку дозволяють відновити з 11 травня, уряд обіцяє опублікувати протягом двох днів.

Водночас глава уряду закликав українців дотримуватись правил карантину, які все ще діють до 11 травня, і наголосив на відповідальності місцевої влади.

«Ми розуміємо важливість співпраці з місцевою владою, але не нехтуйте правилами, які діють для всіх. Не можна ухвалювати рішення щодо виходу з карантину за власною забаганкою», – наголосив прем’єр.

Нагадаємо, через поширення коронавірусу карантин в Україні запровадили ще з 12 березня. Спочатку він мав завершитись 3 квітня, однак уряд продовжив цей термін ще на три тижні – до 24 квітня. Згодом Кабмін знову продовжив карантин до 11 травня.

Після 11 травня в Україні планували ввести «адаптивний карантин». Що це означає, читайте за цим посиланням. Загалом послаблювати карантин уряд збирається у 5 етапів. Детальніше про них читайте тут.

Як писав Львівський портал, коронавірус виявили у 12 331 українця, з них 303 померли, а 1 619 – одужали.

Другий пік коронавірусу в Україні прогнозують на 3-8 травня, перший був 14-15 квітня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *