ОСТАННІ НОВИНИ

Бізнес на біді. З людей беруть гроші за перетин кордону в ПП «Краківець»

Ольга Денисяка

|

Українці, які повертаються з ЄС до України через пункт пропуску «Краківець», що на кордоні з Польщею, вкотре нарікають, що натрапили на шахраїв. «Підприємці» налагодили для піших громадян перетин кордону на автобусах, і беруть за це солідну платню. Про це на сторінці у Facebook написав очевидець, львівський фотограф Богдан Шарко, передає Львівський портал.

 

За словами чоловіка, через кордон було організоване платне перевезення громадян на автобусах. Люди неофіційно сплачують по 50 злотих, аби перетнути 300 метрів кордону.

«24 квітня їхав з Польщі в Україну. До кордону приїхав машиною і, як і усі інші, хотів перейти пішки. Коли перед польською стороною зібралась черга з близько 25 осіб, приїхав автобус на українській реєстрації. Людям сказали, що перевезуть на українську сторону за 50 злотих. В автобусі їхали близько 80 осіб. Тобто за один рейс виходить 4000 злотих (приблизно 25 000 гривень)», – написав Богдан Шарко.

Чоловік також зауважив, що будь-яких чеків або квитків водії автобусів не видають.

Один з водіїв у розмові з фотографом, запевнив, що вказівку перевозити людей їм дали українські прикордонники. Водночас прикордонники переконують, що не мають стосунку до цього перевезення.

«Коли перетнули країнську сторону, нас висадили за 100 метрів від кордону на заправці «ОККО». Автобус відразу поїхав назад. На заправці була поліція та лікарі. Усім зробили швидкі тести на виявлення захворюваності на COVID-19. Також на заправці були перевізники, близько 80-100 осіб, які пропонували свої послуги. Один з них мені розповів, що є люди які «кришують» хто і коли може завезти клієнта», – написав Богдан Шарко.

У коментарі Львівському порталу речниця Мостиського прикордонного загону Маргарита Вершиніна повідомила, що наразі перетнути кордон можна лише легковим автотранспортом.

«У всіх пунктах пропуску пішохідне сполучення закрито і перетнути кордон можливо лише легковим автотранспортом», – зазначила Маргарита Вершиніна.

Також вона додала, що прикордонники не мають стосунку до курсування автобуса.

Водночас Львівський портал звернувся до заступника голови Львівської ОДА Тараса Греня, який зазначив, що ЛОДА не має стосунку до того, що відбувається на території митних переходів і платних автобусів не організовувала.

«Жодних платних автобусів ЛОДА не організовувала. Ми не маємо відношення до того, що відбувається на території митних переходів. Вже за межами переходу – на заправці «ОККО» – ми влаштували контрольно-пропускний пункт, де здійснюється облік осіб, що перетнули кордон», – повідомив Тарас Грень.

Раніше Львівський портал повідомляв, що на ПП Гребенне–Рава-Руська шахраї організували платний перетин кордону. Аби перетнути 200 метрів українського кордону з українців вимагали 50 злотих. В той час, коли з польської сторони можна було перетнути кордон пішки.

Нагадаємо, з 7 квітня на Львівщині працює лише пункт пропуску – Краковець.

Відтоді, як в Україні ввели карантин і зупинили регулярні зовнішні пасажирські перевезення, додому з-за кордону повернулись понад 83 000 громадян.

Рекомендований режим самоізоляції у приїжджих з-за кордону українців викликав спротив. Так, евакуюйовані громадяни з Балі влаштували саботаж 14-денної обсервації в готелі, який виділила держава. Також евакуйовані українці з В’єтнаму намагалися уникнути обсервації та тікали з аеропорту в Борисполі.

Тому Кабмін зробив обов’язковою обсервацію для тих українців, які повертаються додому з-за кордону. Про всіх, хто не дотримується такого режиму, просять повідомляти в поліцію.

Нагадаємо, вз 28 березня Україна повністю закрила авіасполучення та перетин кордону поїздами, але українці зможуть перетнути кордон на власному авто чи пішки. Втім нещодавно прикордонники заявляли, що до Великодня в Україну з’їдуться ще близько 200 000 громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *