ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині рятувальникам довелося гасити майже пів сотні пожеж сухостою

Наталя Дуляба

|

Протягом суботи, 11 квітня, рятувальники загасили 47 пожеж сухостою на території Львівської області. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні ДСНС Львівщини.

 

Незважаючи на заборону спалювання сухостою, мешканці Львівщини продовжують спалювати суху траву на присадибних ділянках, дачах, а також під час відпочинку в лісопаркових зонах. Лише протягом минулої доби надзвичайникам довелося гасити 47 таких пожеж.

Найбільше займання виникло на відкритій території в селі Угерсько Стрийського району. Тут згоріла ділянка зі сухою травою і чагарником площею 1 га. Для того, щоб загасити вогонь, рятувальникам знадобилось майже дві години.

Ще одна пожежа сталась у селі Коти Яворівського району. На відкритій території тут згоріла суха трава окремими осередками площею 500 м кв. Вогнеборцям вдалося врятувати 60 вулиців від знищення.

«Звертаємось до усіх громадян: не спалюйте суху траву та не провокуйте виникнення пожеж! Пам’ятайте, що спалювання сухої рослинності або її залишків не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й призводить добагатьох інших негативних наслідків, загрожуючи життю та здоров’ю людей», – наголошують у ДСНС.

Зазначимо, що за самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків передбачена адміністративна відповідальність. За такі дії громадянам «світить» штраф від 170 до 340 гривень, посадовим особам – від 850 до 1 190 гривень. За завдані особливо великі збитки довкіллю передбачена кримінальна відповідальність.

Ще у 2018 році Львівська ОДА просила просила в уряду збільшити розмір штрафів за самовільне спалювання сухостою. На думку посадовців, саме великі штрафи зможуть зупинити паліїв. Цьогоріч ЛОДА знову звернулась до Кабміну і він підтримав ідею підняття штрафів для паліїв до 6 000 гривень.

Як повідомляв Львівський портал, у 2019 році пожежі сухостою на Львівщині завдали збитків довкіллю щонайменше на 13 мільйонів гривень.

Нещодавно через підпали у парку «Знесіння» у Львові вигоріло 4 га заповідної зони.

Про те, які жахливі наслідки несе спалювання сухої трави, читайте за цим посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *