ОСТАННІ НОВИНИ

За спалювання сухої трави – до 6 тисяч штрафу. Уряд посилить покарання для паліїв

Соломія Головіна

|

Кабмін підтримав законопроєкт щодо підняття штрафів за підпали сухої трави, який напрацювали у Львівській ОДА. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОДА.

 

Як зазначається, 8 квітня на своєму засіданні уряд підтримав проєкт закону про внесення змін до Адміністративного кодексу України щодо посилення відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків. Цей документ напрацювали у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА та запропонували прем’єр-міністру Денису Шмигалю і голові Верховної Ради Дмитру Разумкову наприкінці березня.

Нагадаємо, проєкт змін до Адмінкодексу від Львівської ОДА передбачає:

  • Підвищення штрафів за самовільне спалювання сухої рослинності – від 42 тис. грн для звичайних людей та від 84 тисячі для посадовців. Найбільший штраф для посадовців 102 тис. грн.
  • Дозволити складати протоколи і штрафувати палія на місці представникам ДСНС, поліції, спеціально уповноваженим від виконкому місцевих рад.
  • Відповідальність за випалені поля мають нести також власники/орендарі, які неправильно, не добре доглядають свою ділянку.  І також голови місцевого самоврядування. Зараз у селах якась кругова порука.

«Ми просили про підвищення штрафів –  від 42 тисячі гривень, відповідальність для власників/орендарів, а також надати можливість складати протоколи поліції і рятувальникам. Під час нинішнього засідання уряду підняли питання і про криміналізацію цієї статті в законах. З приватних і публічних розмов, з коментарів у соцмережах, я можу сказати: люди будуть за. Бо так, як палять поля, ліси, смітники цього року, мабуть, не палили ніколи. Це другий Чорнобиль, який ми собі самі робимо», –  зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Впродовж доби проєкт змін Адмінкодексу, який запропонувала Львівщина, мають доопрацювати у Міністерстві фінансів та Міністерстві економіки. Відтак його передадуть на розгляд відповідних комітетів та Верховної Ради України.  Також прем’єр пообіцяв просити народних депутатів, щоб вони поставилися до цих змін відповідально і з розумінням.

Також під час засідання Кабміну йшлося про потребу збільшення резерву пального для гасіння пожеж в екосистемах. Прем’єр доручив звернутися для цього з протокольним дорученням до комісії ТЕБ і НС.

Втім додамо, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на своєму Telegram-каналі наголосив, що пропонується підвищення штрафів до 6 тис. грн, а не 42 тис. грн.

«Уряд пропонує підвищити штрафи за підпал сухостою. Рік у рік, навесні в усіх регіонах все частіше спостерігаються випадки спалювання сухої рослинності. Це не лише створює загрозу пожеж, а й забруднює повітря. Тому відповідальність має бути посилена. Ми пропонуємо підвищити штрафи з 85 грн до 6 тис. грн», – написав він.

Зазначимо, у майже всіх районах Львівщини наразі створені і здійснюють рейди спеціальні мобільні групи, які патрулюють поля на вихідних. За 4-5  квітня вони склали 46 протоколів. Від початку року разом на Львівщині палії заплатять усього 86 шрафів. Усе тому, що право складати протоколи і притягувати до відповідальності наразі мають лише Держекоінспекція та її громадські інспектори. Та й штрафи за підпали нікому не страшні – вони становлять від 170 до 340 гривень.

Щодня на Львівщині виникає до сотні пожеж. На вихідних пожежники гасили 197 підпалів в екосистемах. Від початку року – понад 2 тисячі.

Як відомо, на Львівщині вже другий день горить сміттєзвалище біля Яворова. Пожежа спалахнула 7 квітня, і пожежникам досі не вдалося приборкати вогонь.

Також ми інформували, що 7 квітня під час пожежі сухої трави загинув 65-річний львів’янин. Внаслідок підпалів, які сталися днями на території регіонального ландшафтного парку «Знесіння», вигоріло близько 4 га заповідної зони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *