ОСТАННІ НОВИНИ

Чим шкідливе спалювання трави: пояснює Уляна Супрун

Вероніка Рой

|

Через звичку підпалювати рештки рослин, сухої трави або листя — дуже страждає ціла екосистема. Під загрозу загибелі потрапляють рідкісні тварини та птахи. Такі підпали часто помітно вздовж міжміських трас. Спалювати залишки рослин дуже поширена практика і в сільському господарстві. Однак це — дуже небезпечне явище. В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook пояснила, як горіння трави шкодить нашій екосистемі та здоров’ю.

 

Для тварин, птахів та комах:

  • Випалювання сухого травостою є причиною загибелі кладок і місць гніздування птахів.
  • В пожежі гинуть комахи. До одного виду рослин “прив’язані” близько двадцяти видів комах. Вони живуть в рослинах та ними харчуються. Якщо в пожежі гине рослина, то гинуть і комахи.
  • У вогні можуть загинути і постраждати звірі, плазуни, земноводні, особливо новонароджені зайчата, їжаки та жаби.
  • За сильної трав’яної пожежі гинуть майже всі тварини, які живуть в сухій траві або на поверхні ґрунту. Вони можуть задихнутися або просто згоріти живцем.

Для рослин та ґрунту:

Реклама партнерів
  • Рослини утримують у собі вуглець. Саме під час спалювання сухостою руйнуються трав’яний, кущовий та деревний покрив. Внаслідок цього вуглець вивільняється у вигляді різних сполук, що забруднюють атмосферу.
  • Руйнується верхній ґрунтовий покрив. Поживні речовини не переходять у форму, яку можуть засвоїти рослини, адже гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.
  • За звичних умов, при перегниванні листя, речовини повертаються до ґрунту. При згорянні ж утворюється зола. Хоча вона так само використовується як добриво, та у такому разі до ґрунту потрапляє значно менше речовин, ніж за природного процесу гниття.
  • Поширена думка, що спалювання старих рослин якимось чином корисне для більш молодих. Але це не так. З пожежею знижується потенціал вегетативного і насіннєвого розмноження рослин. Адже багато насіння знаходиться саме в ґрунті.

Для людини:

  • Під час згоряння тонни рослинних залишків, у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.
  • З тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що може спричинити висипання на шкірі, бронхіт та навіть онкологічні хвороби.
  • Окрім цього, з димом у повітря вивільняються діоксини — дуже отруйна для людини речовина. Дим від спалювання трави їдкий, темний та густий, дуже неприємний людям, подразнює очі, має неприємний запах та може викликати алергії.
  • Коли палять траву в місті, то можуть горіти і солі важких металів, що осіли на рослинах. Такий дим дуже отруйний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


Загрузка...