ОСТАННІ НОВИНИ

ЛОДА не має офіційної інформації про поселення українців з Китаю у Винниківському госпіталі

Вероніка Рой

|

Сьогодні поблизу Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, який розташований у Винниках, зібралися кілька десятків мешканців, котрі стривожені евакуацією пацієнтів медзакладу, яка відбувалася вранці. Люди переживають, що у медустанову нібито мають доставити українців, евакуйованих із китайського Уханя, де зафіксували спалах коронавірусу. Натомість у Львівській ОДА запевняють, що наразі немає підтвердженої інформації про те, що в шпиталі поселять евакуйованих українців.

 

Справжня паніка почалася сьогодні вранці. Причиною її  стала евакуація пацієнтів Винниківського госпіталю. Адже, за інформацією, яка ширилася у соцмережах, у медзаклад нібито мають доставити українців, евакуйованих із китайського Уханя. Проте офіційної інформації, що людей привезуть саме до Винників, немає.

Натомість у Львівській ОДА вранці повідомили, що на базі Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи у Винниках відбувається симуляційне навчання готовності закладів охорони здоров’я до госпіталізації хворих з гострою респіраторною хворобою.

Опісля бурхливої реакції як пацієнтів, так і медиків Винниківського госпіталю у Львівській ОДА провели брифінг.

Т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько повідомив, що у Виннівському госпіталі на виконання доручення були розпочаті симуляційні навчання. За його словами, вони передбачали аналіз пацієнтів, які перебувають на даний момент у госпіталі, підготовку персоналу та пацієнтів до можливої евакуації з госпіталю та визначення медзакладів, в які можна було б евакуювати цих пацієнтів.

«Після проведеного першого етапу навчання, ми доповіли голові Львівської ОДА про їх виконання. Від нього отримали доручення припинити симуляційне навчання і не здійснювати переведення пацієнтів в інші стаціонари», – сказав Андрій Васько.

Заступник голови ЛОДА Іван Собко повідомив, що станом на 13:45 год. у облдержадміністрації не мають підтвердженої інформації про те, що у Винниківському госпіталі буде відбуватися поселення евакуйованих з Китаю українців.

«Станом на сьогодні ЛОДА чітко послідовно виконує наказ МОЗ. В наказі є пункт, який передбачає доручити обласним адміністраціям по всій Україні вжити вичерпних заходів щодо протидії поширення коронавірусу. На виконання цього було створено регіональний штаб. Згідно із планом заходів, окремі медичні установи переведені у стан так званої посиленої готовності. Також доручено внести дві медичні установи до переліку таких, на базі яких мають бути проведені симуляційні навчання для медперсоналу та інших дотичних підрозділів, що можуть бути долучені у випадку потреби. Мова йде про дві установи: Львівська обласна інфекційна лікарня та Винниківський госпіталь», – пояснив Іван Собко.

Своєю чергою, Андрій Васько повідомив, що у випадку, якщо медустанова приймає пацієнтів, які потенційно можуть бути інфіковані, то об’єкт ретельно до цього готують.

«У цьому випадку звільняється весь об’єкт від медичного персоналу і пацієнту. Спочатку переводяться пацієнти, звільняється об’єкт – його локалізують та огороджують захисним кільцем. На об’єкті працюють працівники, які мають мають спеціальні засоби захисту та пройшли навчання», – додав він.

Зазначимо, що станом на зараз під Винниківським госпіталем вже зібралося чимало занепокоєних людей. До шпиталю почали навіть звозити шини.

До людей біля приїхали заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко, а також міський голова Винник Володимир Квурт.

Львівський портал повідомляв, що у мерії Львова затвердили план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню випадків хвороби, спричиненої коронавірусом, на територію м. Львова, м. Винники, смт. Брюховичі і смт. Рудно.

Нагадаємо, вчора голова Львівської ОДА Максим Козицький не виключав, що аеропорт «Львів» може прийняти літак з евакуйованими з Китаю українцями. Однак їх розміщення у Львові чи області не розглядається.

Крім цього раніше у соцмережах ширилася інформація про карантинування українців з Китаю у санаторії «Шкло», що на Яворівщині. Згодом голова ЛОДА Максим Козицький спростував ці чутки, запевнивши, що наразі відсутні будь-які доручення від МОЗ України щодо підготовки об’єктів Львівської області для розміщення на карантині громадян України, що повертаються з Китаю.

Як повідомляла міністерка охорони здоров’я МОЗ Зоряна Скалецька, евакуація відбудеться згідно з усіма рекомендаціями ВООЗ.

«На борт літака зможуть потрапити тільки ті українці, які не мають симптомів захворювання та пройдуть в аеропорту медичний контроль», — зазначала Зоряна Скалецька.

На борту будуть присутні українські медики, які супроводжуватимуть евакуйованих українців, а в подальшому перебуватимуть разом з евакуйованими громадянами в місці ізоляції та проводитимуть медико-санітарне спостереження за ними. Всього людей, які потребують обсервації на сьогодні близько ста: 65 евакуйованих осіб, 18 членів екіпажу літака, 3 медики, 4 працівники ДСНС та по 2 працівники Державної митної служби України та Державної прикордонної служби України.

Згодом Зоряна Скалецька заявила, що місця, підготовлені для обсервації громадян, які будуть евакуйовані з китайського Уханя, де зафіксовано спалах коронавірусу COVID-19, не оприлюднюють з метою їхньої безпеки.

Нагадаємо, спалах коронавірусу зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Водночас у Міністерстві охорони здоров’я запевняли, що в Україні не було жодного випадку коронавірусу. Про те, як вберегти себе від коронавірусу, читайте тут.

Через поширення коронавірусу з Китаю Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила надзвичайний стан міжнародного рівня.

Як повідомляв Львівський портал, у Львові також взялися перевіряти людей, що приїжджають із Китаю. Про перший такий випадок стало відомо 28 січня. 19-річий студент приїхав до Львова з Китаю вночі 27 січня. Спершу він прилетів у Варшаву, а звідти їхав автобусом. Ще будучи в Китаї (за 700 км від провінції, де стався спалах коронавірусу), хлопець почав кашляти та отримав нежить. Коли ж він приїхав до Львова, батьки вирішили не зволікати і викликали «швидку». Львів’янина госпіталізували в обласну інфекційну лікарню та провели експрес-аналіз на грип. Його результат виявився негативним.

Другий чоловік також повернувся до Львова з Китаю, де відпочивав. Він мав ознаки ГРВІ, тож його медики помістили в ізолятор. Станом на 3 лютого обох чоловіків виписали з лікарні.

Фото: Дивись інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *