ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія погодила розбудову трамвайного депо на Сахарова. Візуалізація

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет міськради Львова видав ТзОВ «Лем Стейшн» містобудівні умови та обмеження на реконструкцію частини будівель на території трамвайного депо на вул. Сахарова. Тут занедбані приміщення загальною площею понад 5000 кв м компанія ревіталізує в інноваційно-креативний простір. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 31 січня, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Своїм рішенням мерія погодила першу чергу реконструкції будівель трамвайного депо на вул. Вітовського, 57 та на вул. Братів Тимошенків, 4. Існуючі два ангари і колишню компресорну станцію, площа яких становить 5400 м кв, перетворять на інноваційно-креативний простір.

Наразі ТзОВ «Лем Стейшн» отримав містобудівну документацію на реконструкцію приміщень трамвайного депо площею 2000 кв м. 30% площі підуть під фудзону, іншу територію займатиме коворкінг-зона.

«Сама коворкінг-зона буде поділена на декілька рівнів. Будуть відкриті місця для фрілансерів, окремі зали для проведення різних заходів. Ми досліджували стан будівель і після консультацій з фахівцями, громадськими організаціями вирішили зону мейкерспейс, яка мала б бути у цій будівлі, перенести в краще місце – в ангар, що поруч. А зону, що вивільнилась, хочемо виділити під гастрономію, яка є необхідною для забезпечення життєдіяльності усього комплексу. Такі зміни не суперечать інвестиційному договору, який був підписаний раніше», – розповів директор ТзОВ «Лем Стейшн» Михайло Лемак.

Будівля, яку візьмуться реконструйовувати першочергово

Зазначимо, що інноваційно-креативний простір на місці трамвайного депо ТзОВ «Лем Стейшн» створює у межах інвестиційного конкурсу. Всі приміщення, які є у комунальній власності, компанія отримує в оренду на 50 років і власним коштом проведе у них реконструкцію. Лише після того, як хоча б одну з відновлених будівель здадуть в експлуатацію, «Лем Стейшн» почне платити до бюджету Львова фіксовану орендну плату.

Відтак членів виконавчого комітету турбувало, чи не буде цей проєкт на ділі звичайним офісним центром, а також чи не буде він розрахований на якихось «обраних людей».

«Цей проєкт не буде типовим офісним простором. Він передбачає створення коворкінгу, який, власне, відрізняється від офісів. По суті це буде місце, де перетинатимуться фахівці різних креативних індустрій, місцем, де будуть генеруватись ідеї. Цей проєкт передбачає зони, де ці люди зможуть спілкуватись, і реалізовувати власні ідеї», – пояснив Михайло Лемак.

Він також додав, що в майбутньому інноваційно-креативному просторі працюватимуть ІТ, архітектори, дизайнери та інші працівники креативних індустрій. Втім згодом Лемак зауважив, що компанії, що захочуть сюди зайти, будуть проходити певний відбір. Ним займатиметься один із співзасновників ТзОВ «Лем Стейшн» Олег Мацех.

Наостанок Михайло Лемак розповів, що близько 20% приміщень оновленого простору компанія віддасть під «некомерційні соціальні цілі».

Зрештою після тривалої дискусії члени виконкому таки затвердили ТзОВ «Лем Стейшн» містобудівні умови на першу чергу реконструкції трамвайного депо, який розташований у межах історичного ареалу Львова. Своїм рішенням вони встановили, що висота будівель і споруд після ревіталізації не повинна перевищувати 21,2 м.

Нагадаємо, раніше у мерії казали, що в ревіталізацію трамвайного депо ТзОВ «Лем Стейшн» інвестує близько 100 млн грн. Втім тепер у компанії заявили, що в цей об’єкт доведеться вкласти більше коштів, оскільки деякі приміщення перебувають у суттєво гіршому стані.

Натомість загальна вартість приміщень депо, які отримало ТзОВ «Лем Стейшн» становить 30 млн грн. Підписавши інвестиційний договір, підприємство відмовилось від можливості викупити згодом цей об’єкт із комунальної власності. За це мерія встановила компанії фіксовану орендну плату, 2 млн грн на рік, яку ТзОВ «Лем Стейшн» почне сплачувати до бюджету Львова, як тільки хоча б одну із будівель здасть в експлуатацію.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Лем Стейшн» створене наприкінці 2016 року, зареєстроване воно у Львові на вул. Шевській.

Засновниками підприємства є шестеро осіб:

  • Марк Зархін – відомий львівський ресторатор;
  • Тарас Кицмей – співзасновник ІТ-компанії SoftServe;
  • Тарас Добрянський – колишній позаштатний радник міського голови Львова, львівський готельєр, якого пов’язують зі скандалом довкола одного з найдорожчих готелей міста – «Леополіс»;
  • Олег Дрінь – представник Фінської інвестиційної компанії K.Hartwall Invest, керував такими проектами у Львові як «Леополіс» та «Опера Пасаж»;
  • Дмитро Косарєв – один зі співзасновників ІТ-компанії N-iX у Львові та Lviv QA School;
  • Олег Мацех – екс-директор ЛКП «Лев», колишній експерт «Реанімаційного пакету реформ».

Розмір статутного капіталу ТзОВ «Лем Стейшн» становить 3 мільйони гривень. Основний вид діяльності вказаний як консультування з питань комерційної діяльності й керування.

Відео – Варіанти, візуалізація – ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *