ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський призначив керівників Яворівської та Жидачівської РДА

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський призначив ще двох очільників районних державних адміністрацій на Львівщині – Яворівської та Жидачівської. Про це йдеться у відповідних розпорядженнях від 13 грудня, передає Львівський портал.

 

Так, Яворівську РДА очолив 40-річний Андрій Шумський. Відомо, що він є засновником і директором ПП «АМ-Груп». Фахівець у деревообробній галузі та спеціаліст з екологічних проблем та проблем навколишнього середовища.

Під час цьогорічних президентських виборів був довіреною особою Володимира Зеленського у 122 виборчому окрузі, який охоплює Жовківський і Яворівський райони. Згодом Андрій Шумський балотувався на цьому окрузі на позачергових парламентських виборах-2019 від «Слуги народу». Стати нардепом йому не судилось, адже передвиборчу гонку виграв Павло Бакунець зі «Самопомочі».

Вперше власні сили на виборах Шумський випробував ще у 2006 році, коли балотувався у Львівську міську раду від партії «Зелена Україна», згодом потрапити у мерію намагався у 2015-му від «Народного контролю». Проте депутатом так і не став.

Згідно з декларацією, Андрій Шумський володіє ще кількома підприємствами, має у безоплатному користуванні квартиру у Львові та нежитлову будівлю у селі Завидовичі Городоцького району. Їздить на автомобілі Audi Q7 2006 року випуску, яку йому надало ТОВ «Фастфінанс» на умовах лізингу.

Розмір свого доходу Шумський не вказав, втім задекларував готівку: 270 000 грн, 15 000 доларів та 9 700 євро. Його дружина Оксана Шумська отримує матеріальну допомогу при народженні дитини, а також зберігає готівкою 870 000 грн, 43 000 доларів і 27 000 євро.

Натомість керівником Жидачівської РДА президент призначив 41-річну Марію Гучко. Дотепер вона працювала начальницею відділу з надання адміністративних послуг Жидачівської РДА, раніше –головним державним інспектором ГУ Держпраці у Львівській області.

На місцевих виборах-2015 вона балотувалась як самовисуваниця у Дашавську селищну раду. Також Марія Гучко є членом ГО «Розвиток сільського господарства».

Згідно з декларацією, торік посадовиця отримала майже 170 000 гривень зарплати у Держпраці Львівщини та 270 000 гривень подарунку від Ганни Січак. На банківському рахунку Марія Гучко назбирала 10 000 доларів. Власного житла у жінки немає, вона мешкає у будинку в Дашаві, який належить Михайлу Січаку. Машини жінка також не задекларувала, втім її чоловік їздить на Ford Mondeo 1996 року випуску.

Зазначимо, загалом на Львівщині є 20 районних державних адміністрацій. До середини серпня президент Володимир Зеленський позвільняв усіх попередніх керівників районів, відтак область вже не мала жодного голови РДА, яких призначав V президент України Петро Порошенко.

Першого нового голову РДА на Львівщині Зеленський призначив 28 листопада. Ним став Андрій Марко, який очолив Пустомитівський район. Дотепер область отримала 13 керівників районів, а разом із новопризначеними їх стало уже 15.

Нагадаємо, у серпні влада гучно заявила про новий кадровий підхід на Львівщині. В центрі нововведень опинились голови районних державних адміністрацій, яких вирішили шукати за допомогою спеціальної платформи LIFT. Якщо раніше подання президенту на призначення чиновників такого рівня скеровував одноосібно голова облдержадміністрації, то тепер «Зе-команда» вирішила детінізувати цей процес і зробити його більш публічним.

Так, усі, хто хотів би очолити РДА на Львівщині, мали реєструватись на платформі LIFT і проходити подальший відбір із обговоренням громадськості. Однак цей процес виявився не таким уже й публічним. Детальніше про це читайте у статті Львівського порталу «Таємний LIFT. Хто може очолити РДА на Львівщині».

Своєю чергою голова Львівської ОДА Маркіян Мальський публічно не називав жодних ймовірних кандидатів на посади голів РДА, навіть тоді, коли вже відомі у ЛОДА імена надіслали на погодження у Кабмін. Мальський лише говорив про унікальність відбору через LIFT та про те, що новопризначені очільники районів працюватимуть близько року, оскільки реформа децентралізації згодом ліквідує такі посади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *