ОСТАННІ НОВИНИ

Філарет хоче керувати Православною церквою в Україні

Вероніка Рой

|

Патріарх Філарет хоче керувати Православною церквою в Україні, а за митрополитом Епіфанієм хоче залишити представлення Українською церкви за кордоном. Як заявив він сьогодні на прес-конференції саме про це домовлялися з Епіфанієм, архієреями та Президентом Петром Порошенком минулого року перед Об’єднавчим собором, передає УП.

 

«Була домовленість не тільки з Епіфанієм і Президентом, і й з архієреями, що після отримання Томосу я як патріарх буду керувать церквою всередині України, а на зовні буде представляти цю церкву митрополит Епіфаній. Така була домовленість», – сказав Філарет.

«І для того, щоб зберегти єдність, треба виконувати домовленість», – наголосив він.

Філарет уточнив, що домовленості були усні: «Письмово ми не підписували, тому що я довіряв. І Президентові довіряв, і Епіфанію довіряв. А вони обманули».

«Якби я знав те, що відбувається, я б його (Епіфанія) кандидатуру не висував би. Я довіряв йому, що він буде іти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами. Цього я не передбачав, тому що я довіряв йому 100%-во. Якби я за нього не боровся на Соборі, він би предстоятелем не був», – заявив Патріарх.

Почесний патріарх Філарет заявив, що не підтримав би висунення Епіфанія в очільники Православної церкви України, «якби знав, що відбуватиметься».

На запитання, чи обговорював він проблеми з Епфіанієм, він відповів: «Владика Епіфаній уникає спілкування зі мною. Я йому давав рекомендації на початку – він зробив протилежне, і тепер не спілкується зі мною за винятком кількох разів».

«Що стосується Порошенка, він обіцяв одне, а робить інше. Тому проблема виникає через те, що не дотримуються того, про що домовилися перед Собором 15 грудня», – сказав також патріарх.

Крім того, Філарет заявив, що статут, ухвалений 15 грудня 2018 року, був тимчасовим – і його потрібно оновити.

На запитання, чи не вважає, він, що шкодить єдиній церкві, патріарх відповів: «Не вважаю. Навпаки, я хочу робити все, щоб зберегти ту церкву, яку ми побудували. Тому я противник розділення. Тому я робив і робитиму все, щоб була церква єдиною».

«А Томос відберуть чи не відберуть – це не від нас залежить. Можуть і відібрати, якщо будуть підстави, а можуть не відбирати. Томос дають не для того, щоб відібрати. Я не вірю, що вселенський патріарх відбере Томос, тому що це удар по самому вселенському патріарху», – заявив Філарет.

Як повідомляв Львівський портал, на початку травня Філарет заявляв, що УПЦ Київського патріархату не є ліквідованою і направив майже усім єпископам ПЦУ запрошення на зустріч на бланках неіснуючого Київського патріархату.

На сайті колишньої УПЦ КП було оприлюднено різке звернення Філарета до Епіфанія та запрошення його на святкування пам’яті святого священномученика Макарія також на бланку Київського патріархату.

У відповідь на заяву Філарета у Міністерстві культури заявили, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування й увійшла до Православної Церкви України.

12 травня Філарет заявив, що допускає поділ Православної Церкви України.

Також Митрополит Епіфаній на заяви Філарета зауважив, що повернення УПЦ до структури Київського патріархату означатиме втрату Томосу та всіх здобутків церковної незалежності.

Зазначимо, що на запрошення почесного патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета прибули лише чотири єпископи на молитовне святкування в честь священномученика Макарія.

Нагадаємо, 10-11 квітня у Львові із першим офіційним архіпастирським візитом перебував предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній. Все, про що говорив Владика на зустрічі з журналістами, можна дізнатися у нашому матеріалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *