ОСТАННІ НОВИНИ

На святкування до Філарета приїхали лише чотири єпископи

Наталя Дуляба

|

На запрошення почесного патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета прибули лише чотири єпископи на молитовне святкування в честь священномученика Макарія. Про це пише УП із посиланням на BBC.Україна.

 

Відзначається, що скандальні запрошення на бланках УПЦ КП були розіслані понад 60 єпископам, але лише чотири із них прибули сьогодні, 14 травня, у Володимирський собор, де богослужіння очолює Філарет.

Це зокрема, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також група ієрархів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії – митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан.

Видання з посиланням на джерела зазначає, що Климент приїхав на святкування із поваги до Філарета.

Митрополит Епіфаній до Володимирського собору не приїхав, бо у нього в цей день запланований візит до Маріуполя.

Видання також наголошує, що під час літургії Філарет пом’янув у диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і Всієі України Епіфанія попри те, що з часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві.

«Дехто розглядав заплановане святкування як свого роду “парад сил”, на якому Філарет мав перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП», – пише ВВС.

За даними джерел BBC, Вселенський патріархат однозначно підтримує Епіфанія та навіть не виключає скасування Томосу у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.

Напередодні святкування низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

Як повідомляв Львівський портал, на початку травня Філарет заявляв, що УПЦ Київського патріархату не є ліквідованою і направив майже усім єпископам ПЦУ запрошення на зустріч на бланках неіснуючого Київського патріархату.

На сайті колишньої УПЦ КП було оприлюднено різке звернення Філарета до Епіфанія та запрошення його на святкування пам’яті святого священномученика Макарія також на бланку Київського патріархату.

У відповідь на заяву Філарета у Міністерстві культури заявили, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування й увійшла до Православної Церкви України.

12 травня Філарет заявив, що допускає поділ Православної Церкви України.

Також Митрополит Епіфаній на заяви Філарета зауважив, що повернення УПЦ до структури Київського патріархату означатиме втрату Томосу та всіх здобутків церковної незалежності.

Нагадаємо, 10-11 квітня у Львові із першим офіційним архіпастирським візитом перебував предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній. Все, про що говорив Владика на зустрічі з журналістами, можна дізнатися у нашому матеріалі.

Фото: ВВС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *