ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині до Православної церкви України перейшли вже 17 громад УПЦ МП

Наталя Дуляба

|

Станом на сьогодні, 5 лютого, на території Львівщини 17 громад УПЦ МП перейшли до Православної церкви України. Про це пише Радіо свобода, передає Львівський портал.

 

«Громади провели збори, проголосували, склали відповідні протоколи про перехід, тобто все відбулось законно», – розповіла директорка департаменту з питань культури, національностей і релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало.

Загалом у Львівській області існує 55 чинних релігійних громад УПЦ МП. Найбільше їх було у Сокальському районі, але 30 січня всі дев’ять парафій УПЦ (МП) оголосили про своє рішення приєднатися до помісної Православної церкви України.

Тепер лідером за кількістю релігійних громад Московського патріархату є Турківський район. Там існує шість громад УПЦ МП, також є й монастир.

Нагадаємо, на Львівщині першою до лав Православної церкви України перейшла церква Петра і Павла у Жовкві, яка є найбільшим храмом УПЦ МП на Львівщині. Згодом такі рішення погодили церкви УПЦ МП у селах Піщани та Верчани (Стрийський район). Пізніше громада церкви УПЦ (МП) у селі Шандровець Турківського району прийняла рішення про перехід до помісної Православної церкви України.

Як повідомляв Львівський портал, 15 грудня 2018 року у Києві на Об’єднавчому соборі створили Православну церкву України. Собор обрав главу Української помісної православної церкви. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній.

5 січня 2019 року у Стамбулі відбулося підписання Томоса про автокефалію Православної Церкви в Україні. А 6 січня митрополиту Епіфанію вручили підписаний Томос.

7 січня Епіфаній і президент України Петро Порошенко принесли сувій Томосу на Різдвяну літургію в Софійський собор у Києві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *