ОСТАННІ НОВИНИ

П’ять категорій пільговиків надалі безкоштовно їздитимуть у маршрутках Львівщини

Вероніка Рой

|

Проїзд у маршрутках на Львівщині наступного року буде й надалі безоплатним для п’яти категорій пільговиків, які передбачені меморандумом, підписаним сьогодні, 27 грудня, між обласною владою і перевізниками, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Зазначимо, що сьогодні відбулося перепідписання меморандуму, який діє ще з 31 травня 2018 року. Ним передбачено те, що усі автомобільні перевізники, які працюють на території Львівської області, безоплатно перевозитимуть 5 категорій пільговиків:

  • учасники бойових дій;
  • бійці-добровольці;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • члени сімей загиблих;
  • особи з інвалідністю І групи по зору з супроводжуючою особою.

У 2019 році відшкодування витрат перевізників  здійснюватиметься за рахунок районних бюджетів, бюджетів ОТГ та міст обласного значення.

«Зараз йде процес, підписання угод і виділення коштів. Ми провели розмови з усіма районними державними адміністраціями, з об’єднаними територіальними громадами, у нас відбулася розширена нарада за участю усіх перевізників, які працюють на ринку Львівської області. Це була не проста розмова, бо перевізники претендують на достатньо великі і економічно-вмотивовані обсяги відшкодування. Звичайно, в теперішньому стані місцеві бюджети не завжди можуть покрити ці видатки. Але розмова була дуже проста: органи місцевого самоврядування в районних державних адміністраціях повинні провести зустрічі з перевізниками, які обслуговують території того чи іншого району, ОТГ, та знайти порозуміння. Також потрібно збалансувати потреби перевізників з можливостями бюджету та прийняти відповідні рішення», – розповів заступник голови Львівської ОДА Роман Филипів.

Як розповів голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка, на сьогодні органи центральної влади відмовилися від тих зобов’язань, які вони б мали нести. Адже за його словами пільги були визначені якраз рішеннями Верховної Ради України.

«На сьогодні ці пільги, які надані державою, повинні бути якимось чином систематизовані. Якщо ж центральна влада надала право фінансового зобов’язання органам місцевого самоврядування, то, мабуть, вони також мають отримати і право на визначення тих чи інших категорії, яким вони б могли дати пільгу та забезпечити фінансово. Тому що  сьогодні ми живемо в такий час, коли 30% населення мають пільги. Лише у Львівській області автотранспортні підприємства вкладають в соціальний проект «Пільгові перевезення» більше 350 млн грн в рік», – сказав він.

Як повідомляв Львівський портал, монетизація пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах не є обов’язковою для всіх областей. Таке рішення прийматиме самостійно кожен орган місцевого самоврядування. Все, що потрібно знати про монетизацію пільг на Львівщині, читайте тут.

Відтак перевізники грозилися з 1 червня впровадити у маршрутках області та у Львові платний проїзд для усіх пільговиків.

Загалом на монетизацію пільг у маршрутках Львівщині знадобиться 600 млн грн. Під неї підпадає 301 тис. пільговиків.

У Львові монетизацію пільг обіцяють впровадити з 1 січня 2019 року. На неї місту Лева знадобиться 190 млн грн.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *