ОСТАННІ НОВИНИ

На монетизацію пільг у маршрутках Львівщині знадобиться 600 млн, - департамент соцзахисту

Соломія Головіна

|

У Львівській області на монетизацію пільгового проїзду у транспорті потрібно 50 млн грн в місяць. Про це сьогодні, 14 травня, під час апаратної наради в Львівській ОДА повідомив заступник директора департаменту соцзахисту-начальник управління соціальних гарантій та компенсацій Віктор Степанюк, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Якщо впроваджувати постанову з монетизації у всіх органах місцевого самоврядування на території Львівщини, в місяць вартість для районів становитиме 28 млн грн, в тому числі ОТГ – 5,3 млн грн, для міст – 23,3 млн грн. Тобто, це понад 50 млн грн. Якщо б ми розпочали монетизацію з червня поточного року, то ціна питання складала б 360 млн грн», – пояснив посадовець.

Він також наголосив, що для місцевих бюджетів це – важка ноша, тому було направлено звернення до прем’єра з проханням виділити субвенцію для впровадження монетизації:

«Стосовно джерел фінансування, тут є найбільше питань. З одного боку постанова зазначає, що фінансування витрат, пов’язаних з монетизацією, лягає на плечі місцевих бюджетів…Водночас право на пільговий проїзд оцій 301 тисячі осіб наданий відповідно до законів України, маємо 142 статтю Конституції України, де йдеться про те, що витрати на завдання, пов’язані з рішеннями органів держави, має брати на себе держава. У зв’язку з цим, був направлений лист до прем’єр-міністра України з проханням передбачити субвенцію в державному бюджеті для обласного бюджету, щоби ми могли в повному обсязі реалізувати ініціативу уряду і впровадити монетизацію».

Віктор Степанюк також зазначив, що розпорядженням Львівської ОДА встановлено,  що розмір мінімальної готівкової виплати пільговикам становитиме 135 грн.

«Згідно із постановою ті особи, які мають пільги на міжміський проїзд відповідно до закону, їм розмір щомісячної виплати збільшується на 25%. А особам з інвалідністю першої групи та дітям з інвалідністю – вдвічі», – наголосив Віктор Степанюк.

Тут він водночас  додав, що у області є 276 тисяч мешканців, які мають право на пільговий проїзд на міжміських маршрутках. Таким чином розмір їхньої щомісячної виплати становитиме не менше 162 грн. Окрім цього, є 22 тисячі інвалідів першої групи та дітей з інвалідністю.

Як повідомляв Львівський портал, на Львівщині під монетизацію на проїзд у маршрутках підпадає 301 тисяча пільговиків.

Нагадаємо, 14 березня Кабмін прийняв постанову №197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах». Детальніше про це читайте у матеріалі Львівського порталу «Монетизація пільг: реальний порятунок чи чергова мильна бульбашка?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *