ОСТАННІ НОВИНИ

У львівських маршрутках із 1 червня відмінять пільговий проїзд

Соломія Головіна

|

У Львові із 1 червня всі пасажири без виключення повинні сплачувати за проїзд у громадському автомобільному транспорті в повному обсязі. Про це сьогодні, 17 травня, під час прес-конференції повідомив голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Львів перебуває у юрисдикції Львівської області і відповідно тут так само з 1 червня впроваджуватиметься 100% оплата за проїзд всіма пасажирами, які користуються громадським транспортом», – зазначив він.

За словами Івана Велійки, станом на сьогодні мерія поки не прийняла рішення щодо монетизації.

Водночас він пожалівся, що місто боргує виплату компенсації перевізникам за пільговиків ще з вересня 2017 року:

«ЛМР, починаючи з вересня минулого року, не відшкодувала жодної копійки автотранспортним підприємствам, які перевозять пасажирів, зокрема, і пільговиків, не заключила договорів, а відповідно і не зробила замовлення на пільгове перевезення».

Як він пояснив, до 24 травня всі органи місцевого самоврядування мали б визначитися із монетизацією. Однак, як він зауважив, вони «ховають голову у пісок». Відтак перевізники вирішили впровадити з першого дня літа платний проїзд для всіх пасажирів області.

«До 24 травня всі органи місцевого самоврядування мають прийняти відповідні документи. На сьогоднішній день складається таке враження, що до виконання постанови № 197 окремі органи державної влади, місцевого самоврядування ставляться байдуже. І вважають, що, запхавши голову в пісок, вони далі продовжуватимуть роботу в такому режимі. А це відбувалося таким чином: перевізники возять всі категорії пільговиків, а грошей – не отримують. Відповідно до постанови №197, органи місцевого самоврядування, які вирішили не проводити монетизацію на своїй території, повинні прийняти відповідне рішення, визначити розмір фінансування для транспортних підприємств, заключити договір з перевізниками… Якщо вони цього не роблять, то ми зі своєї сторони, вважаємо це як прийняття до виконання постанови №197, і з 1 червня 2018 року у Львівській області всі пасажири, які заходять у громадський транспорт, будуть оплачувати повну вартість. Відшкодування за проїзд, які пільговики мають отримувати, покладається на управління соцзахисту за місцем їхньої реєстрації», – зазначив Іван Велійка.

На питання журналістів, чи будуть якісь виключення для учасників АТО і чи все-таки возитимуть їх безкоштовно, Іван Велійка відповів:

«На сьогоднішній день монетизація поширюється на всі категорії пільговиків, зокрема, і на учасників АТО. Відтак вони мають отримати цю компенсацію. Виключень ніяких не існує».

Зауважимо, монетизація пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах не є обов’язковою для всіх областей. Таке рішення прийматиме самостійно кожен орган місцевого самоврядування.Все, що потрібно знати про монетизацію пільг на Львівщині, а також чи запровадять її таки в області та у Львові, читайте тут.

Як повідомляв Львівський портал, перевізники планують з 1 червня впровадити у маршрутках Львівської області платний проїзд для усіх пільговиків.

Додамо, що на Львівщині рішення про монетизацію пільгового проїзду у маршрутках вже прийняли у Пустомитівському районі.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *