ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’яни просять облаштувати громадський простір на площі перед кінотеатром Довженка

Наталя Дуляба

|

Львівську міську раду просять облаштувати на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка сучасний громадський простір. Відповідну петицію зареєстрували в Єдиній системі електронних петицій, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Автор петиції Андрій Рущак, який є співзасновником ГО «Кращий Сихів», вважає, що облаштування сучасного громадського простору на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка сприятиме розвитку місцевої громади.

«Площа Довженка може стати чудовим простором для зустрічей та відпочинку сихівчан, місцем проведення культурних заходів чи просто прогулянок. Реконструкція площі перед кінотеатром Довженка в найкоротший термін є надзвичайно важливою для мешканців міста, адже створення облаштованого простору сприятиме розвитку місцевої громади», – йдеться у тексті петиції.

Відтак міськраду Львова просять якомога швидше приступити до реалізації проекту громадського простору на Сихові, який переміг у всеукраїнському архітектурному конкурсі, а також передбачити на це кошти у бюджеті міста.

Для того, щоб цю петицію розглянула міська рада, потрібно, аби вона набрала 500 підписів. За два дні під нею підписались 215 людей.

Нагадаємо, на початку травня цього року у Львові визначили переможця всеукраїнського архітектурного конкурсу на облаштування громадського простору на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові. Тут планують створити амфітеатр, який можна буде використовувати для масових заходів, а його схили – для тихого відпочинку. Також проект передбачає, що взимку дно нового ландшафту перетворюватиметься у каток. Влітку на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води. Окрім того, на цій території будуть використовувати світильники з альтернативними джерелами енергії – сонця і вітру.

Втім згодом стосовно площі перед кінотеатром ім. О. Довженка розгорівся цілий скандал, адже після рішення міськради облаштувати на Сихові громадський простір, облрада заявила, що там повинен знаходитись монумент Героям Небесної Сотні із музеєм.

Юліан Чаплінський раніше зазначав, що мерія не розглядає такої можливості, бо пропозицію облради вважає суто політичним питанням. Також проти зведення монументу Героям Небесної Сотні виступили активісти ГО «Кращий Сихів», оскільки вважають площу перед кінотеатром ім. О. Довженка чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку. За облаштування громадського простору виступила також директорка центру Довженка Марта Іванишин.

Минулого тижня деякі мешканці Сихова та активісти мало не зірвали засідання виконавчого комітету міськради Львова, оскільки вимагали, аби замість громадського простору на Сихові з’явився меморіал Героям Небесної Сотні.

Аби відстояти свою позицію, активісти ГО «Кращий Сихів» вже скерували до міськради відкрите звернення щодо площі перед кінотеатром Довженка. Під ним вже підписались ряд організацій та інституцій. Детальніше ознайомитися із ним можна тут.

Додамо, що площу перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові завжди використовували для проведення концертів, фестивалів та інших масових заходів.

Водночас нещодавно у Львові дали старт будівництву меморіалу Героям Небесної Сотні, який буде розташований на «Губернаторських валах», що на вулиці Кривоноса. Роботи тут уже розпочались, завершити їх планують до 2020 року.

Як повідомляв Львівський портал, це вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. Цього року у місті встановлять відразу два пам’ятники ЗУНР: один облаштує міськрада Львова на вул. Городоцькій, інший – Львівська ОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *