ОСТАННІ НОВИНИ

«Опора» назвала найбільших прогульників серед мажоритарників Львівщини

Соломія Головіна

|

Громадянська мережа «ОПОРА» проаналізувала, як працюють в парламенті депутати-мажоритарники з Львівської області, зокрема, їхні показники відвідуваності засідань, участі в голосуваннях. Власне, результати аналітики оприлюднили сьогодні, 4 липня, під час прес-конференції.

 

«ОПОРА» аналізувала діяльність 12 мажоритарників зі Львівщини з лютого по травень. Загалом протягом роботи восьмої сесії Верховної Ради відбулося 48 пленарних засідань і 1382 голосування.

«Маємо двох депутатів, які не пропустили жодного пленарного засідання і засідань комітетів, – Михайло Бондар та Олег Мусій. Це фактично єдині два депутати, які мають 100% відвідуваність, інші – мають цей показник нижчим. Але слід відзначити, що львівські мажоритатрники є достатньо дисциплінованими, якщо порівнювати з депутатським корпусом Верховної Ради. За винятком трьох депутатів – Володимира Парасюка, Тараса Батенка та Андрія Лопушанського», – зазначив аналітик Громадської мережі «ОПОРА» Тарас Радь.

Зокрема, за його словами, найменш дисциплінованим львівським мажоритарником виявився Андрій Лопушанський, який відвідав лише 29% пленарних засідань.

«Він пропустив 34 засідання за письмовою, з яких 9 підтверджені перебуванням у відрядженні в Брюсселі та Польщі, тоді як за даними електронної реєстрації його показник відвідуваності становить 83%, тобто лише 8 пропусків. Натомість депутат Володимир Парасюк має 11 пропусків за письмовою реєстрацією і усіх 48 пленарних засідань за електронною… Власне на основі письмової реєстрації відбувається нарахування зарплати. Депутат може письмово реєструватися, а в ході пленарного дня може бути відсутній на засіданні», – додав він.

Водночас, як наголошують у «ОПОРІ», аналіз показав, що львівські депутати-мажоритарники мають не надто високі показники активного голосування (сума голосування «за», «проти» і «утримався»). Лідером залишається Михайло Бондар, у якого цей показник становить 99%, оскільки він лише 12 разів не брав участі в голосуваннях. У решти одинадцяти депутатів цей показник достатньо низький, як зазначають у «ОПОРІ», оскільки не становить вище 70%.

Особливо ця проблема помітна у порівнянні з показниками відвідуваності, які часто є порівняно високими.Зокрема, за інформацією аналітиків громадської мережі, вище 50% активного голосування в активі Оксани Юринець (67%), Богдана Матківського (62%), Ірини Подоляк (60%), Олега Мусія (59%), Дмитра Добродомова (57%) і Ярослава Дубневича (51%), а от критично низький цей показник у Володимира Парасюка, Андрія Лопушанського і Тараса Батенка, які виконували свій прямий депутатський обов’язок лише на 24%, 33% та 35% відповідно.

Як зазначають у «ОПОРІ», ще однією формою ігнорування голосування є ухилення від нього, будучи присутнім на пленарному засіданні. Власне, цим зловживають Андрій Кіт (53%), Богдан Дубневич (46%), Тарас Батенко (45%), Ярослав Дубневич (42%) і Олег Мусій (41%). Водночас наголошується, що серед причин цього негативного явища може бути факт відсутності окремих депутатів на робочому місці, коли картка залишається в електронній системі «Рада» для фіксування його присутності у той час, як він займається іншими справами за межами сесійної зали або парламенту.

«Дуже цікаво, коли у депутата є високий показник відвідуваності пленарних засідань і при цьому різко падає показник голосування. Умовно кажучи, він постійно реєструється на відкритті засідання, а потім виявляється, що депутат пропустив половину голосувань», – зазначив Тарас Радь.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *