ОСТАННІ НОВИНИ

Все, що потрібно знати, аби не страти жертвою трудового рабства за кордоном

|

За оцінками представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 160 000 українців постраждали віл торгівлі людьми, починаючи з 1991 року. Торговці людьми можуть вводити в оману, використовуючи фірми з посередництва в працевлаштуванні за кордоном, туристичні, шлюбні а модельні агенції, служби знайомств, агенції шоу-бізнесу, а також оголошення, рекламу в інтернеті та ЗМІ, передає Львівський портал.

Для легальної роботи за кордоном Ви повинні мати:

  • дійсний закордонний паспорт;
  • відповідну візу (якщо інше не передбачено законодавством країни, до якої Ви їдете);
  • трудову угоду (контракт) із закордонним роботодавцем;
  • дозвіл на роботу в країні призначення.

Перед виїздом за кордон:

  • Отримайте достовірну та повну інформацію про майбутню роботу та умови проживання за кордоном.
  • З’ясуйте, чи має фірма-посередник відповідну ліцензію, перевіривши «Перелік фірм, які отримали ліцензію на працевлаштування за кордоном» на веб-сторінці Державної служби зайнятості http://www.dcz.gov.ua/.
  • Уважно читайте трудовий договір (контракт) – він має бути складений зрозумілою для Вас мовою та містити повну інформацію про умови Вашого працевлаштування. Підпишіть угоду з роботодавцем до оформлення візи в посольстві. Якщо Вам пропонують підписати її за кордоном, або вже там шукати роботодавця, це найчастіше свідчить про нелегальне працевлаштування чи небезпеку бути ошуканим або навіть опинитись в рабстві.
  • Заздалегідь подбайте про безпечне і надійне місце проживання у країні, до якої прямуєте, а також у країнах транзиту.
  • Зробіть копії всіх важливих документів (віза, закордонний та національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення, тощо) та зберігайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Один екземпляр копії усіх документів, а також нещодавно зроблене фото й контактну інформацію роботодавця, залиште у своїх рідних та близьких.
  • Домовтеся з родичами та близькими про кодову фразу, яка буде свідчити, що Ви опинилися у скрутному становищі за кордоном.
  • Заздалегідь знайдіть та візьміть із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, до якої збираєтесь.

Перебуваючи за кордоном:

  1. Довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам (працівникам прикордонних служб, поліції).
  2. Зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві в країні, де Ви плануєте перебувати.
  3. Підтримуйте постійний контакт із родичами та повідомляйте їм про зміни роботи або проживання.

Важливо знати: у кожному регіоні України працюють підрозділи боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми. Це спеціалізовані структури Національної поліції України, завданням яких є виявлення та припинення дій злочинців у сфері торгівлі людьми. Підрозділи сприяють поверненню до України осіб, які постраждали від торгівлі людьми за кордоном. Якщо ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте до департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Нацполіції України: (044) 374-37-85 (пн-сб з 9.00 до 18.00). У екстрених випадках а стосвно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 256-12-53 (цілодобово).

Фото: Львівський портал, соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *