ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині рятуватимуть життя бурих ведмедів від нелюдів

Катерина Родак

|

У Яворівському районі на Львівщині (село  Домажир) офіційно розпочалося профінансоване австрійським фондом «Чотири лапи» будівництво притулку для бурих ведмедів. Уже у 2017 році притулок зможе врятувати від жорстокого поводження своїх перших чотирилапих красенів, передає кореспондент Львівського порталу.

1

Організація «Чотири лапи» будує уже другий об’єкт в Україні, який має на меті рятувати бурих ведмедів, занесених до Червоної Книги України, від нелюдів, що використовують їх для розваг. Перший такий центр порятунку працює в селі Березівка біля Житомира, називається «Надія» та вміщає лише 5 ведмедів, які наразі вже оселились там.

Львівський ж притулок розташується на 20 гектарах і зможе вмістити до 30 врятованих ведмедів. Як розповів завідувач господарською діяльністю парку «Надія» Олександр Леонов, в основному у притулку «Домажир» виходитимуть ведмедів, яких забиратимуть з так званих цькувальних станцій.

«У нас дуже велика проблема в країні: дуже багато таких станцій, де на ведмедів цькують собак. Зараз є 70 заявок на вилучення ведмедів», – зазначив він.

wmredfyyz

Також він розповів, що досвід притулку біля Житомира показав, що з харчуванням врятованих чотирилапих немає проблем.

«У нас ведмеді їдять овочі, фрукти, хліб тощо. У нас заключний договір із супермаркетом «Метро» , вони продукцію, в якої спливає термін придатності, списують нам – це хороша їжа для ведмедів. Якщо не вистачає – то ми докупляємо, бо маємо благочинні внески», – розповів він.

За словами представникасупроводу міжнародного проекту “Чотири Лапи” в Україні Марини Шквирі, цей притулок матиме також просвітницьку мету.

«Ми знаємо про  масу ведмедів, які утримуються у неприйнятних умовах. Тобто тут не питання, де ці ведмеді – тут черга таких ведмедів. Ми не зможемо врятувати всіх, ми будемо рятувати найбільш складні випадки, але дуже сподіваємося, що люди, що хоч раз до нас прийдуть і побачать, як тварина живе в нормальних умовах, вони більше не підуть до пересувного звіринцю, до ресторану, де сидить ведмідь і будуть повідомляти до екоінспекції, якщо таке побачить.», – зазначила вона.

Засновник та президент організації «Чотири лапи» Гельмут Дунглертакож вважає, що цькування собак на ведмедів – це неприйнятна річ для України.

«Ці ведмеді страждають просто для втіхи людей, коли на них цькують мисливських собак. Але майбутнє – це повага до природи і тварин. Варто лише почути історію Маші – першої ведмедиці ,яка зараз у притулку біля Житомира перебуває, з контрольно-цькувальної станції. Також хотілося б зазначити про законодавство,яке забороняє використання  ведмедів для таких речей, хоча із застосуванням цього законодавства є проблеми. Цей притулок буде допомагати тваринам, але також і людям.  Це буде розвага для туристів, але не менш важливий є просвітницький напрямок нашої програми, щоб люди більше дізнавалися про дику природу, про ведмедів і про те, як треба поводитися з ними», – пояснив він.

Куратори цього проекту зазначають, що проводитимуть екскурсії  притулком, таким чином залучать туристичну складову.

2

Зазначимо, що перший етап проекту – будівництво перших 2 великих вольєра та  4 маленьких, хост-приміщення планується завершитися уже в квітні 2017 року – тоді ж у притулок привезуть перших врятованих ведмедів. Натомість у 2018 році добудують ще декілька вольєрів і притулок повністю почне свою діяльність. Кошти на порятунок диких ведмедів повністю виділяє організація «Чотири лапи», для завершення першого етапу – близько 600 тисяч євро, а для другого – приблизно така сама сума.

Раніше Львівський портал писав, що близько 200 ведмедів утримуються в жахливих умовах.

Довідка:

Міжнародна зоозахисна організація «Чотири лапи» працює в Україні з 2012 року. Незважаючи на заборону використання ведмедів та вовків для цькування мисливськими псами, в таких умовах ще перебувають близько 20 ведмедів. Ще багато ведмедів живуть в крихітних клітках біля ресторанів та готелів по всій країні. Ведмедів випускають з кліток лише для розважання туристів чи тренування мисливських псів.

Зараз  «Чотири лапи» змогли врятувати п’ятьох бурих ведмедів в Україні. Після порятунку з незаконного утримання ведмедики насолоджуються життям в Центрі порятунку ведмедів «Надія» поблизу Житомира. Організація також втілила в Україні кілька проектів по безпритульних тваринах.

Фото: Львівський портал, соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *