Після ліквідації ЖЕКів люди зможуть економити?

|

З 1 липня цього року усі ЖЕКи по Україні ліквідують. Це перший етап реформування житлово-комунальної сфери, мета якого покращити якість надання послуг громадянам. Замість звичних нам ЖЕКів відтепер будинки обслуговуватимуть приватні управлінські компанії. Обирати компанію можуть самі мешканці багатоквартирних будинків. Проте, про право вибору львів’янам чомусь не поспішають повідомляти, нав’язуючи послуги тих таки ЖЕКів, які лише змінять вивіску… але не суть.

220

Нові зміни дають можливість мешканцям взяти ініціативу управління багатоквартирним будинком у свої руки: замість неефективних ЖЕКів довірити обслуговування свого будинку управлінській компанії, або створити. Відтак, монополія ЖЕКів, а разом з ними і часто завищенні платіжки, нецільове використання коштів, неякісне обслуговування будинків має залишитися у минулому. Для цього мешканці мають укласти договір з управлінською компанією, попередньо узгодивши умови та вартість надання послуг.

«Зараз завищені ціни на послуги зумовлені тим, що ЖЕКи є платниками ПДВ. Відповідно у тариф, який сплачує мешканець закладено додаткових 20%, які підуть на сплату податку. До прикладу, ви проживаєте у багатоквартирному будинку площею 14 900 кв.м та сплачуєте за певну послугу тариф вартістю 3,30 грн. У цій сумі уже закладено 0,55 грн., які йдуть на ПДВ. Якщо б Ваш будинок обслуговувала управительська компанія, яка зазвичай є на спрощеній системі оподаткування, то тариф становив би 2,75 грн. В середньому один багатоквартирний будинок за рік переплачує 98 тисяч гривень. А ці заощаджені кошти можна було б спрямувати на встановлення дитячого майданчика для ваших дітей, утеплити будинок чи встановити енергоощадні вікна», – коментує ситуацію керівник управлінської компанії «Нове місто» Богдан Беген.

Управлінська компанія братиме на себе побутові комунальні питання та обслуговування внутрішньобудинкових мереж (холодна і гаряча вода, каналізація). Для цього підприємство має найманих працівників: слюсаря, електрика, сантехніка, прибиральниць, бухгалтера. Заробітну плату їм сплачує компанія, а відтак – вимагтиме сумлінно виконувати свою роботу.

Детальніше читайте у матеріалі Львівського порталу тут: Замість ЖЕКів – приватні управлінські компанії. Про що не розповідають львів’янам

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *