ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник. Від першої людини на місяці, до першого господарника на посаді мера Львова

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, , Львівський портал

|

Коли 20 липня 1969 року американський астронавт Ніл Армстронг виголосив знамениту фразу «Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства» і наступної миті, вийшовши із спеціального модуля “Eagle”, перший ступив на поверхню Місяця, він навіть не здогадувався, що через неповних два тижні після цієї знакової для людства події у Великому Любіні, що в Городоцькому районі на Львівщині, на світ з’явиться Ігор Васюник – український політичний та громадський діяч, господарник, який цього року заявив про твердий намір поборотися за посаду міського голови Львова.

«Львівський портал» продовжує спецпроект про кандидатів на виборах мера Львова, які відбудуться вже цієї осені. Ми вже опублікували біографічний огляд «У кого як минав тринадцятий…» про всіх кандидатів, які заявили або ймовірно скоро заявлять про свій намір взяти участь у передвиборчій боротьбі.

 

??????????????????????

 Ігор Васюник. Старт

Виріс в сім’ї українців. Наймолодший серед трьох братів.

У 1986 році Ігор Васюник закінчив Великолюбінську середню школу. Попри те, що 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів в повітрі була в 30-40 разів більша, ніж при вибуху бомби в Хіросімі 1945 року, Ігор Васюник готується до вступних іспитів. Успішно їх складає, і цього ж року його зараховують на економічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Пізніше Ігор Васильович здобуває ще дві вищі освіти: 1996 – 1998 рр. – Львівський інститут менеджменту (менеджмент організацій), 2004 – 2007 рр. – Академія державного управління при Президентові України (державне управління).

 

14 квітня 1988 року у Женеві представники Афганістану, Пакистану, США та СРСР у присутності Генерального секретаря ООН підписали угоди про політичне врегулювання ситуації навколо Афганістану, а також визначили термін виведення радянських військ – травень 1988 по лютий 1989 року.

 

Саме в цих буремних роках 1988-1989-ий Ігор Васюник проходить службу в армії.

 

Повертається до рідного Львова та мешкає в одному з районів міста – на Левандівці.

 

1992 року сьогоднішній кандидат в мери Львова починає працювати за спеціальністю – економістом відділу зовнішньоекономічної діяльності львівської кондитерської фірми «Світоч». Прикметно, що саме цього року в голландському місті Маастріхт міністри закордонних справ, економіки та фінансів провідних європейських країн підписали «Договір про Європейський Союз», – тобто підписали перший документ, що ознаменував собою створення Європейського Союзу.

 

13 вересня 1993 року, після десятиліть кривавого протистояння, у Вашингтоні прем’єр-міністр Ізраїлю Іцхак Рабін і голова виконкому Організації Визволення Палестини Ясер Арафат підписали Декларацію, яка мала покласти край арабо-єврейському протистоянню. З того ж року починається трудовий шлях Ігоря Васюника, на якому його чекають керівні посади у сферах сільського господарства та торгівлі. Протягом восьми років успішно розвиває власну справу.

 

Пізніше, зважаючи на чималий досвід управління в економічних сферах, стає радником голови правління та заступником голови НАК «Нафтогаз України».

 

16 лютого 2005 року набуває чинності Кіотський протокол — міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Протокол зобов’язує розвинуті країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів до рівня 1990 року. Паралельно львівське лобі в «Нафтогазі» працює над підписанням між державною компанією та Львівщиною рамкової угоди «Про перспективи розвитку нафтогазової промисловості Львівської області». Ігор Васюник як  перший заступник голови правління контролює її виконання. Кошти від реалізації програми спрямували на потреби громади області. Зокрема, вдалось реалізувати низку соціальних проектів: розбудова Львівського обласного онкологічного центру, капітальний ремонт пам’яток архітектури м.Белз, реставрація перлини світової архітектури та головної святині УГКЦ (Української греко-католицької церкви) – Собору Святого Юра, будівництво школи та дороги в с.Летня Дрогобицького району, реконструкція школи в м. Добромиль, реконструкція обласного кардіоцентру у місті Львові та системи опалення Львівського оперного театру. Окрім того, кошти від програми пішли на реконструкцію та будівництво об’єктів газопостачання Львівщини (в т.ч. газорозподільна станція в с. Липники).

 

7 жовтня 2006 року у Москві в під’їзді свого будинку позбавляють життя оглядача «Новой газеты», опозиційну журналістку Ганну Політковську. В цей же час після чергових парламентських виборів в Україні постає питання про створення сумнозвісного «УкрГазЕнерго». Ігор Васюник був єдиним із членів правління «Нафтогазу», хто не підтримував цього рішення, оскільки знав, що всі кошти від реалізації газу йшли не державній компанії, а приватній структурі, контрольованій проросійськими олігархами. Коли цього ж року на посаду прем’єр-міністра України призначають Віктора Януковича, наступного дня Ігор Васюник пише заяву про відставку.

 

Та повертається до підприємницької діяльності – на посаду голови спостережної ради ТзОВ «Укркорпінвест». Керує інвестиційною кампанією Ігор Васюник до того часу, коли у 2009 році у Вашингтоні пройшла інавгурація 44-го президента США Барака Обами, на якій були присутні до двох мільйонів чоловік.

 

Посаду голови спостережної ради «Укркорпінвест» Ігор Васюник займає до 2012 року, з перервою на 2009-2010 роки, коли його запрошують стати представником «Укрзалізниці» у Кабміні, та заступником начальника управління з виробництва ДП «Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України».

 

Громадська та політична діяльність

 

Ще у 1990 році, коли у далекій Південній Африці з в’язниці звільняють борця за права чорношкірих Нельсона Манделу, а набагато ближчі  розділені Східна і Західна Німеччини об’єднуються в єдину державу, Ігор Васюник засновує Благодійний фонд «Гуманітарні ініціативи». До сьогодні Благодійний фонд реалізував безліч освітніх, мистецьких, наукових проектів. Багато роботи проводиться щодо допомоги потребуючим при лікуванні, закупляється необхідне медичне обладнання для лікарень.З помічниками-АТОшниками

 

Сьогодні БФ «Гуманітарні ініціативи» Ігоря Васюника допомагає учасникам АТО: українським військовослужбовцям спорядженням, технікою та фінансово. Зокрема, закуплено кілька позашляховиків, передано прилади нічного бачення, безпілотники, закуплено одяг та взуття та ніші необхідні речі. Налагоджено тісну співпрацю з волонтерськими організаціями. Завдяки здобутому багатому досвіду міжнародної співпраці, вдалося залучити до допомоги українським військовим Корпус Миру Швейцарії (Peace Corps): хлопцям на передову привезли одяг та взуття, а в лікарні для поранених – життєво необхідний медичний реманент, в тому числі – апарат штучної вентиляції легенів.

 

З 2006 по 2010 рр. Ігор Васильович є депутатом Львівської обласної ради.

У 2012 р.– стає заступником голови Львівського обласного осередку ГО «Фронт змін».

 

2012-го року в Україні та й у Львові зокрема відбувається епохальна подія: проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012». Цього ж року Ігор Васюник вперше пробує свої сили у боротьбі за мандат депутата Верховної Ради України, балотується у 117-му виборчому окрузі Львова (Франківський та Галицький райони). Ігор Васюник здобуває перемогу, будучи єдиним узгодженим кандидатом від об’єднаної опозиції та обійшовши такого «зубра» української політики, як Тарас Стецьків. Протягом усієї каденції (по 2014 рік) був членом Комітету ВРУ з питань енергетики. Також брав участь у міжнародних конференція з питань енергетики.

 

Виступав за збільшення видобутку вітчизняного газу, а також сланцевого газу, як альтернативи і можливість для держави  зіскочити з «газової голки» Росії.

Вимагав в уряду усунути корупційні схеми Азарова-Януковича з угод про видобуток сланцевого газу в Україні.

 

Як голова підкомітету з питань нафти та газу звертався із запитами в Генпрокуратуру щодо завдання державному бюджету мільярдних збитків через контрабандні схеми поставок бензину та дизпалива структурами Сергія Курченка.

 Фото-2-Майдан

З листопада 2013-го як і більшість свідомих українців Ігор Васюник був активним учасником Революції Гідності. З архіву інформації на його сторінці у Facebook бачимо, що допомагав учасникам Майдану зі Львова, надавав кошти на технічне забезпечення, лікування поранених (в тому числі за кордоном). Особисто супроводжував автобуси пікетувальників через блок-пости правоохоронців.

 

З серпня 2014 року по сьогодні за ініціативи Ігоря Васюника у Львові діє Центр правої допомоги учасникам АТО, який надає безкоштовні юридичні консультації військовим та членам їхніх сімей. За весь час роботи юристи Центру надали консультації більш як тисячі військовим зі всієї України. Також нещодавно майже сто дітей учасників АТО зі Львова та Луцька відпочили та оздоровилися на Шацьких озерах.

 

І знову в парламент

 

Минулого року Ігор Васильович був обраний депутатом Верховної Ради за виборчим списком партії «Народний фронт», увійшов до коаліції. Переглянувши особисті голосування Ігоря Васильовича за ключові для України цього року законопроекти та постанови, можна відмітити продержавницьку позицію львівського політика. Зокрема, Васюник різко виступає проти анексії Криму та військової інтервенції Росії в східних регіонах України, про що також свідчать голосування щодо непорушності територіальної цілісності та незалежності України. Пакет «декомунізаційних» законопроектів (розкриття архівів КДБ, засудження тоталітарних режимів, демонтаж радянської символіки та ін.) Ігор Васильович підтримав у повному обсязі. Проголосував львівський нардеп і «За»:  створення Антикорупційного бюро України, відкритті конкурси на призначення прокурорів; створення нової поліції; підтримав люстраційний законопроект «Про очищення влади».

 

Підтримав Васюник в парламенті і подальшу роботу над змінами до конституції, щоб зняти недоторканість з народних депутатів та суддів. Водночас Ігор Васильович «не голосував» за постанову щодо можливих змін до Основного закону про особливий статус Донецької та Луганської областей.

 

Задекларував принципову позицію Ігор Васюник і щодо питання зменшення впливу олігархів на державну політику. Зокрема, він проголосував «За» законопроект №2273 “Про акціонерні товариства” завдяки якому стане можливим повернути державі 2 млрд грн з компанії олігарха Ігоря Коломойського “Укрнафта” у вигляді дивідендів. Окрім того, Ігор Васильович підтримав законопроект №1310 щодо кворумів загальних зборів акціонерних товариств, який дозволяє державі взяти під контроль один зі своїх активів – компанію “Укрнафта”, яка роками контролювалась тим же олігархом Коломийським.

 

Тієї ж позиції – деолігархізації та антикорупції – Васюник дотримується  на посаді першого заступника голови транспортного комітету у ВРУ. Він жорстко виступив проти монополії ринку авіаперевезень одним перевізником і «за» -відкритий ринок конкуренції. Під його головуванням Робоча група при комітеті транспорту ухвалила рішення рекомендувати звільнити голову Державіаслужби, розкритикувавши останнього за лобіювання інтересів монополіста та перешкоджання приходу бюджетних авіакомпаній в Україну.

 

Це ж стосується і аеропорту «Львів». Завдяки публічній критиці та розкритті інформації про махінації менеджерів «регіоналів» – звільнили старого гендиректора та усунули «смотрящого» з львівського держпідприємства. 

 

Щодо роботи на Львівську область та Львів зокрема. Ігор Васюник є співголовою Міжфракційного парламентського депутатського об’єднання «Львівщина”, куди увійшло 35 народних депутатів – представників регіону. Разом з колегами підтримали зміни до бюджету щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення. Окрім того, Ігор Васюник працював та став автором/співавтором важливих для Львова законопроектів. Окремі з них дозволяють: зупинити незаконне будівництво в центрі Львова – на території пам’ятки ЮНЕСКО, приватизувати львів’янам помешкання у гуртожитках колишніх державних підприємств, щодо запровадження електронного квитка в громадському транспорті, відкриття даних містобудівного кадастру для контролю громадськості та зменшення незаконних будівництв. Ряд законодавчих ініціатив також стосуються підтримки учасників АТО – спрощення оподаткування та допомога при працевлаштуванні, а також спрощення ведення підприємницької діяльності.

 Ігор Васюник відзначився відмінною дисципліною

За висновками експертів, протягом роботи Верховної Ради VII cкликання Ігор Васюник відзначився відмінною дисципліною – особисте голосування, 99% відвідування сесії. Тоді ж був відзначений Всеукраїнським Рухом «ЧЕСНО» як один з найсумлінніших та відкритих народних депутатів. Зокрема,  Васюник  увійшов у Топ-5 найпопулярніших парламентарів із Львівщини: перевіряли на відкритість, прозорість діяльності, також звіряли інформацію про офіційних помічників та витрачання бюджетних коштів.

У парламенті Ігор Васильович за офіційними даними результатів голосувань показав найвищу результативність роботи серед нардепів Львівщини – 90,2% («Хто з львівських нардепів не відпрацьовує своєї зарплати», участь у роботі сесій та особисті голосування).

Свої доходи, інвестиції та активи Ігоря Васюник задекларував і найголовніше – відкрито опублікував на своїй офіційній сторінці на сайті ВРУ.

 

З інформації у ЗМІ та соцмережах, Ігор Васюник бере також активну участь в громадському житті Львова. Є членом Наглядової ради Львівської академії мистецтв та Громадської ради «Святий Юр», прийнявши активну участь у зборі коштів на пам’ятник Андрею Шептицькому та реалізації урочистих заходів у Львові до 150-річчя Митрополита. За його підтримки у Львові засновано Центр розвитку дитини «Львівська школа Монтессорі» для дошкільнят.

 

2015 рік може стати ще одним ключовим роком в житті Ігоря Васюника – він має всі шанси виграти вибори міського голови. Між іншим, вибори відбудуться в переддень, коли на небосхилі Венера зустрінеться з Юпітером. Це рідкісна подія відбувається раз на 10 років.

 

Фото: Львівський портал, з сторінки І.Васюника у Facebook

Коментарі

  1. Хороша стаття!!!! Що за коментарі погані? Рядіскі, розвивайте в собі почуття гумору!!!!! :р

    1. Вася, а з чого сміятися? З журналістки? Біографії? Чи з самого “господарника”?

  2. Ото я почитав від душі)))))насміявся) класна стаття!!!!
    автор статі молодець , подобається манера!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *