ОСТАННІ НОВИНИ

Хто з львівських нардепів не відпрацьовує своєї зарплати

|

Останній «передвідпустковий» тиждень у роботі Верховної Ради України був доволі продуктивним: нове законодавство про місцеві вибори, додатково виділили фінансування на армію, зробили перший крок до історичного рішення – проголосували за направлення проекту змін до Конституції в Конституційний Суд України.

Фото - Дзеркало тижня

Проте не всі сесійні тижні нинішнього парламенту були настільки результативними та продуктивними. Якщо якість і швидкість ухвалення вкрай важливих для держави рішень порівняти з швидкістю, з якою Україна провалюється в боргову та корупційну яму – то ці результати плачевні. Хто хоч раз спостерігав в прямому ефірі за «цирком під куполом» на Грушевського, 5, пригадає, як спікер або його заступники неодноразово (порушуючи регламент) ставили по кілька разів на голосування один законопроект, не могли зібрати необхідну кількість голосів за включення питання в порядок денний або прийняти необхідну поправку. А все тому, що нардепи банально прогулюють засідання. Навіть, будучи в стінах парламенту. Достатньо перед початком засідання Ради пройти письмову і електронну реєстрацію і автоматизована система фіксує присутність нардепів. Проте участі в обговоренні законопроектів та голосуванні багато з них не беруть. Натомість – роздають коментарі журналістам, хтось в кулуарах веде ділові переговори, ще хтось в «столовці» не поспішаючи доїдає «перше». Вони як школярі-двійочники: з дому в школу прийшли, але самі уроки прогулюють. З однією різницею –прогули нардепів оплачують зі свого гаманця українці. Очевидно, що з таким підходом в роботі парламенту очікувати швидких успіхів для держави загалом та кожного з нас – це як спостергати за черепахами в спринті.

Львівський портал провів моніторинг діяльності народних депутатів, які увійшли до Міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина», тим самим задекларувавши готовність відстоювати інтереси нашого регіону. Наскільки наші народні обранці відповідально ставляться до роботи і дбають за своїх виборців? Ми спробували вивести такий собі «ККД нардепа» – коефіцієнт корисної дії. Аналіз результативності їхньої роботи зробили на основі поіменних результатів голосування, які є у відкритому доступі на сайті ВРУ. Загалом від початку роботи Верховної Ради України VIII cкликання було 2388 таких голосувань (щодо формування порядку денного, голосування за законопроекти та поправки до них та інші).

Результативними, на нашу думку, є ті голосування, де депутат особисто висловив свою позицію «За», «Проти» чи «Утримався». Якщо в результатах поіменного голосування зазначається «Не голосував» або «Відсутній» – таке голосування є не результативним. Оскільки «Відсутній» – це коли картка не знаходиться в системі для голосування (нардеп або взагалі відсутній в парламенті, або покинув залу під час голосування). «Не голосував» – нардеп або не визначився як голосувати, або відсутній на робочому місці (при цьому його картка знаходиться в системі для голосування).

наростай

Як бачимо, картина реальної роботи народних депутатів (а головне їхнє завдання – законотворчість) кардинально відрізняється від того, чим українців «годують» через новини. «Сотник-революціонер», нардеп-мажоритарник з Львівщини Володимир Парасюк показав найгірший результат роботи – він взяв участь лише в 39,6% зі всіх голосувань. Тобто майже 60% свого часу В. Парасюк або відсутній в залі парламенту, або не знає за що і як голосувати. Натомість, як бачимо, він робить добре дещо інше – бійки та здебільшого незрозумілі блокування трибуни за його участі роблять хорошу картинку для журналістів. В п’ятірку з найгіршими результатами роботи також потрапили нардепи: Ігор Гринів (БПП, обраний  за списком) – 42,3% результативного голосування, Андрій Лопушанський – 53,3% (БПП, мажоритарник), Андрій Антонищак – 54,7% (БПП, обраний  за списком), Руслан Сидорович – 56,7% («Самопоміч», обраний  за списком).

В п’ятірці з найкращим результатом ефективності роботи – Ігор Васюник – 90,2% (Народний фронт, обраний  за списком), Андрій Парубій – 87,7% (Народний фронт, обраний  за списком), Микола Величкович (Народний фронт, обраний  за списком), Михайло Бондар – 85,7% (Народний фронт, мажоритарник), Богдан Матківський – 82,7% (БПП, мажоритарник).

Якщо зробити аналіз результативності голосування народних депутатів з Львівщини в розрізі їх приналежності до тієї чи іншої фракції, то ситуація виглядає таким чином:

12 ф

Найкращий результат ефективності своєї роботи показали народні депутати, які представляють в коаліції фракцію «Народний фронт» – у них сумарно 78,2% результативних голосувань в парламенті. Трохи гірший результат в їхніх колег по коаліції – народних депутатів з фракції «Блок Петра Порошенка» – 67,5%, на третьому місці фракція «Самопоміч» – 66,2%.

Не менш важливо, як той чи інший народний депутат голосував за окремі важливі законопроекти, яких від початку роботи цього парламенту було чимало. Адже від їхнього голосу залежало чи дали старт якісним змінам в державі, а можливо хтось спрацював в інтересах олігархів чи лобістських бізнес-груп. Про те, як голосували нардепи з Львівщини – читайте в другій частині матеріалу незабаром.

Фото: Дзеркало тижня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *