ОСТАННІ НОВИНИ

Коли львів’яни зможуть милуватися затемненням Сонця

|

Мешканці Львівської області зможуть побачити часткове затемнення Сонця 20 березня опівдні. Перший контакт почнеться о 10.50 за київським часом, максимальна фаза затемнення Сонця настане о 11.52 і завершиться споглядання цього астрономічного явища о 13.09 хвилин. При цьому у Львові буде глибша фаза затемнення, аніж у Києві.

Про це «Погляду» розповів директор Астрономічної обсерваторії ЛНУ імені Івана Франка Богдан Новосядлий.

Як розповідає директор обсерваторії, повна фаза пройде далеко від України. Смуга повного затемнення проходить у Північній півкулі, в Атлантиці через Північний Льодовитий океан, і, що цікаво, майже точно пройде через Північний полюс. Повне закриття сонячного диску можна спостерігати на Фарерських островах та на архіпелазі Шпіцберген.

Натомість на основній території Землі не буде видно ні повного, ні часткового затемнення. Затемнення побачить Європа, Скандинавія, частина України, північний захід і північ Росії. У всіх цих місцях буде закрита різна частина Сонця.

Так, у Львові максимальна фаза часткового затемнення буде глибшою, аніж у Києві – 59% диску Сонця буде закрито Місяцем, у столиці – 52%.
Директор обсерваторії також пояснив, чим затемнення 20 березня є цікавим.

«Це затемнення цікаве тим, що відбувається впритул до дня весняного рівнодення. Рівно через 12 годин Сонце перетне небесний екватор і перейде в Північну частину півкулі і в нас почнеться астрономічна весна. Це відбудеться 21 березня, о першій годині 31 хвилині за київським часом», – розповів Богдан Новосядлий.

За його словами, загалом, протягом року може відбутись щонайбільше п’ять сонячних затемнень, з них 2 повних, 3 часткових, і 3-4 місячних.

3а період Саросу, за 18 років, відбувається 70 затемнень – 41 сонячне та 29 місячних, і кожне з затемнень є унікальним. Повне затемнення Сонця на одній і тій же території, коли серед білого дня диск Сонця повністю ховається за диск Місяця, буває раз у 200-300 років.

Спостерігати затемнення Сонця львів’янам радять тільки через грубе затемнене скло приблизно такої ж товщини як в масках електрозварювальників, і в жодному разі не через затемнену пластмасу. Тоді буде добре видно протікання фаз і це не нашкодить очам.

Також директор обсерваторії додав, що інформація, що через затемнення можливе вимкнення електрики не зовсім відповідає дійсності. «Вимкнення електрики може бути не пов’язане з затемненнями, воно пов’язане з сонячною активністю, коли на Сонці відбувається потужні спалахи, це призводить до магнітних бур і це в свою чергу спричиняє аварії на лініях. В останні дні були потужні магнітні бурі, тому не виключено що у найближчі дні можливі такі відключення», – пояснив пан Богдан.

Фото: prokosmos.blogspot.com 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *