ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині виникло полярне сяйво. У чому причина

Андрій Котенський

|

В ніч на 11 травня на землі зафіксували екстримальну геомагнітну бурю, що вперше за 20 років досягла найвищого рівня. У ніч на суботу 2K-індекс бурі піднявся до максимальної позначки – 9, повідомляє Українська правда із посиланням на Центр прогнозування космічної погоди та CNN.

Центр прогнозування космічної погоди використовує «K-індекс», щоб описати наскільки активність сонця впливає на магнітне поле Землі. K-індекс коливається від 0 до 9, де 0 означає спокій або відсутність впливу, а 9 означає найсильнішу геомагнітну бурю.

У ніч на 11 травня на три години K-індекс піднявся до 9 балів, тобто відбулася екстремальна геомагнітна буря.

Сонячна буря досі триває, і триватиме до кінця вихідних. Саме через екстримальність бурі в Україні було зафіксовано численні випадки полярного сяйва.

«Кілька викидів корональної маси – хвиль сонячної плазми, які Сонце викинуло на початку цього тижня – прямують до Землі. Це є причиною полярного сяйва», – пояснюють науковці.

Мало того, подібний геошторм, що супроводжується сяйвом у небі, може вплинути на електромережу, а також на супутниковий і високочастотний радіозв’язок. Можуть бути збої у GPS та на космічних кораблях.

За даними ЗМІ, спершу полярне сяйво побачили жителі сходу і півдня – Одещини, Харківщини, Донеччини та Дніпропетровщини. Згодом фото почали публікувати мешканці півночі, центру і заходу України – Чернігівської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Рівненської, Волинської, Тернопільської, Львівської та інших областей.

Північне сяйво фіксують в Україні вже втретє за рік. Вперше характерне рожеве небо помітили 24 квітня 2023 року. Тоді сяйво можна було спостерігати у багатьох областях України, в тому числі на Львівщині, Хмельниччині та північних регіонах. Другий такий випадок був у листопаді 2023 року.

Фото: Так люблю той Львів, що бракує ми слів

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *