ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові популяризують дитяче читання

|

У межах четвертого «мандрівного» Міжнародного симпозіуму-проекту «Література. Діти. Час» у Львові вивчатимуть проблеми організації літературної освіти. Сьогодні, 17 травня, у Львові відбудеться круглий стіл, присвячений проблемам організації літературної освіти та промоції читання в рамках Міжнародного симпозіуму «Література. Діти. Час.» Учасники конференції, експерти Уляна Баран, Тетяна Качак, Наталя Марченко, Галина Павлишин, Мартіна Дакве, Ірена Кошмінська та ін. у приміщенні управління освіти Львівської міської ради (пл. Ринок, 9, 4 поверх) поділяться досвідом і розкажуть про методики ангажування дітей до читання. Круглий стіл триватиме з 16.30 до18.00 год, інформує прес-служба Львівської міськради.

Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва в Україні 16-19 травня проводить вже четвертий «мандрівний» Міжнародний симпозіум-проект «Література. Діти. Час» (Львів-Львівська область, Івано-Франківськ, Тернопіль, Жовква, Рівне) у співпраці з різними освітніми структурами (Західний науковий центр НАНУ, Львівський національний університет імені Івана Франка, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука, Інститут гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка», Українська академія друкарства, Лабораторія літературної освіти Інституту педагогіки НАПН України та ін.).

Наукова конференція експертів та літературний фестиваль для дітей в рамках Міжнародного проекту «Література. Діти. Час» забезпечують Центру можливість поєднувати теорію з практикою, дослідження літератури для дітей та юнацтва та розвагу через цю літературу, методику із залучення до читання із  безпосереднім процесом залучення до читання тощо, даючи всім учасникам відчуття єдності у спільній справі – вихованні ерудованої української дитини доброю книжкою. Таке поєднання виховує не тільки дитину читача, але й дорослого, відповідального за те, що пропонується для читання дитині сьогодні.

В межах цього проекту, який передусім спрямований на науковий фаховий дискурс-діалог експертів в галузі літератури для дітей та юнацтва, Центр організовує також і «мандрівний» Літературний фестиваль для дітей «Дивокрай», який реалізовується у співпраці та за підтримки місцевих органів самоврядування До цих заходів активно долучаються місцеві бібліотеки для дітей, які всіляко сприяють проведенню авторських читань у містах фестивалю. Бібліотекарі-експерти беруть участь і в науково-практичних конференціях в рамках симпозіуму.

Цього року Міжнародний симпозіум «Література. Діти. Час.» з основною частиною заходів (науково-практична конференція експертів та літературний фестиваль для дітей «Дивокрай» відбувається у м. Рівне, Метою такої мандрівної форми проекту є доступний у всіх регіонах країни обмін досвідом, налагодження комунікації та продуктивної співпраці української спільноти заради прогресивного майбутнього молодого покоління, за інтелектуальний розвиток якого ми, дорослі, несемо відповідальність.

Наступний V Міжнародний симпозіум «Література. Діти. Час.» та Літературний фестиваль для дітей «Дивокрай» відбудеться 1-5 червня 2014 р. у південному Миколаєві, де створюють нову філію Центру на базі Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського.

«Щоби якимось чином залучити дітей до читання вже з малечку і з народження Центр дослідження  літератури для дітей та юнацтва обрав мандрівну форму промоції читання і говоріння про літературу для дітей та юнацтва, щоби таким чином залучити не тільки львівське середовище до вивчення і обговорення цього питання, але щоби достукатися до українців, які живуть у всій Україні, і які готові долучитись до такого просвітницького  процесу. Вже 4-й рік постіль ми проводимо літературний симпозіум «Література. Діти. Час». Перший рік він відбувався у Львові  та Львівській області, другий рік він відбувався в Івано-Франківську і Тернополі, третій рік він відбувався в Жовкві і в Тернополі. Цього року ми організовуємо цей симпозіум у Рівному. Власне зараз два дні поспіль працюють експерти з читання, які з’їхалися у Рівне зі всієї України і намагаються обговорити всі нові і старі, оновити методологію і розробку нових шляхів для залучення дитини до читання», – розповіла директор Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва Уляна Баран.

«Місто має шанс на розвиток, якщо воно мислить стратегічно на 10-15-20 років наперед. І власне, проекти, які пов’язані з промоцією читання серед дітей і підлітків, і є тими стратегічними проектами, які сьогодні вже будують майбутнє обличчя міста, суспільства, країни. Це інвестиція в той людський капітал, без якого всі інші проекти: економічні, спортивні, туристичні – не матимуть сенсу, бо кожен проект базується на людині, а людина  виховується і розвивається з дитинства. Бо ж насправді не важливо, що та дитина буде читати, в якому вигляді, адже ми не можемо зупинити прогрес, впертися і сказати, що «ви мусите читати тільки паперову  книжку і крапка». Так вже не буде,  книжка буде різна, вона буде змінюватися, але вона завжди буде нести знання і цікавість до цих знань.

І тому такі проекти як  промоція читання серед дітей і молоді, проекти міжнародні, німецькі, польські вони є універсальні і стратегічні, голосно кажучи, для цілого людства. І я дуже вдячна тим людям, які виконують роботу, яка, можливо, не дає результатів вже зараз, їх не видно сьогодні, і можливо, не буде видно завтра, але після завтра це якісно змінить образ і міста і людей, які в місті живуть, і країни, і людства. Бо якщо людство позбудеться звички читання, воно позбудеться інтелектуального розвитку і опуститься на дуже багато сходинок вниз попри те, що ми будемо мати супермобільні телефони тощо. Але без труду читання в цивілізаційному сенсі ми будемо опускатися все нижче і нижче. І якщо ми це зрозуміємо, то ми почнемо надавати все більшої ваги таким проектам, не легковажити ними, а розуміти, що такі проекти будують наше з вами майбутнє», – наголосила під час прес-конференції заступник начальника управління культури ЛМР Ірина Магдиш.

Довідка

 

Літературний фестиваль «Дивокрай» підтримують управління культури Львівської міської ради, управління культури та відділ у справах дітей ЛОДА, управління культури Тернопільської міської ради, Іванофранківська міська рада та Рівненська міська рада).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *