ОСТАННІ НОВИНИ

Місто готове взяти «військові» будинки на обслуговування

|

Місто готове взяти будинки КЕВ на обслуговування, у комунальну власність, – заявив сьогодні на зустрічі з мешканцями будинку на вул. Стрийська, 61 міський голова Львова Андрій Садовий. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Ми готові зробити перший крок – взяти будинки на обслуговування. Тоді кошти квартплати будуть раціонально використовуватися. Бо якщо збираються  кошти з людей, то треба перевірити, як ці кошти використовуються. Якщо, за словами людей, двірники по півроку не отримують зарплату, та в нас в жодному ЖЕКу такої ситуації немає.  Виходить, що у нас в місті є маленька окрема республіка військових. Тому нехай військові займаються збройними силами, армією, безпекою. Треба людей забирати з рабства і давати їм можливість нормально жити в цих будинках. Це позиція міста.

Якщо Міністерство оборони рішення прийме, тоді ми готові взяти ці будинки на обслуговування. Тоді вже одною громадою будемо рухатися вперед. Тим більше, сьогодні є програма Міністерства житлового господарства по підтримці фінансування ОСББ і в принципі, я думаю, тут можна буде отримати достатньо серйозні кошти.

В нас складні відносини із Міністерством оборони і є чіткий механізм, запропонований містом, як це все врегулювати. Що, наприклад, якщо десь звільняється якась територія, щоб її не продавали невідомо кому, а щоб вона переходила для громади міста. Тому що ці всі будинки треба ремонтувати, і тут треба мільйони і мільйони. Міністерство ж ті мільйони сьогодні не дасть. Значить, треба громаді думати, де ці кошти знайти. Тому ситуація надзвичайно складна, але перший етап – треба людей забрати з рабства, щоб вони мали можливість за ті платежі, які вони роблять кожен місяць, мати належні умови», – зазначив Андрій Садовий.

Як зазначив начальник КЕВ м. Львова полковник Юрій Максименко, є постанова Кабінету Міністрів про передачу Львову 5 військових містечок.

«Є постанова Кабінету Міністрів, де при передачі місту переходить 5 військових містечок, які мають йти як компенсація при передачі житлового фонду. Вони розміщені на вул.Мечникова, 16, 39, Патона, 32, Замарстинівська, 16, Підлісецького, 15. Вони оцінені, зроблена експертна оцінка, вони мають бути відчужені  місцевими органами влади і ці кошти мають бути витрачені на оновлення житлових будинків. Це урядове рішення, є постанова №193, треба цю постанову виконати», – розповів Юрій Максименко.

Довідка

Передачі у власність територіальної громади м. Львова підлягають 103 житлових будинки, об’єкти інфраструктури та інженерного забезпечення, а також земельні ділянки вивільнених військових містечок. Однак Кабінет Міністрів України досі не прийняв кінцевого рішення про передачу у комунальну власність міста земельних ділянок вивільнених військових містечок.

Вартість ремонтних робіт у житлових будинках та інженерних об’єктах складає 80,2 млн грн.: у житлових будинках (за цінами 2010 року) – 51,6 млн грн., у об’єктах інженерного господарства – 28,6 млн грн. У зв’язку із тим, що більшість відомчих житлових будинків знаходиться у незадовільному технічному стані, кошти, отримані від продажу земельних ділянок, планувалось скерувати для приведення прийнятого житлового фонду та об’єктів інженерного забезпечення до належного технічного стану.

Враховуючи фінансовий стан та експлуатаційні проблеми БУ-4 КЕВ м. Львова, на початку цього року була пропозиція передачі житлового фонду КЕВ м. Львова на обслуговування ЛКП. Однак Головне квартирно-експлуатаційне управління Збройних Сил України не підтримало таку пропозицію.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *