ОСТАННІ НОВИНИ

Кількість ув’язнених журналістів у світі досягла рекорду

|

Комітет із захисту журналістів встановив, що кількість журналістів, які перебувають в ув’язненні по всьому світу, досягла у 2012 році рекордно високого рівня.

Так, згідно зі щорічним переписом журналістів у в’язницях станом на 1 грудня перебуває 232 особи, що перевищує цифру 2011 року на 53 людини, передає cpj.org.

Як стало відомо, це пов’язано, почасти через поширене використання звинувачень у тероризмі та інших антидержавних злочинах проти критично налаштованих журналістів та редакторів видань.

За даними Комітету, широкомасштабне використання тюремного ув’язнення в Туреччині, Ірані та Китаї довело загальносвітовий показник до максимального рівня з 1990 року, коли КЗЖ почав проводити всесвітні огляди, і перевищив встановлений у 1996 році колишній рекорд – 185 осіб. Влада кожної з трьох держав, найгірших зі світових тюремників преси, широко використовувала туманно сформульовані закони про антидержавницьку діяльність, щоб заглушити дисидентські політичні погляди, в тому числі висловлені етнічними меншинами.

Як з’ясувалося, найпоширенішими обвинуваченнями проти журналістів у 2012 році в усьому світі були обвинувачення в антидержавній діяльності, в тому числі тероризмі, зраді і підривній діяльності. Згідно з переписом КЗЖ, не менше 132 журналістів були ув’язнені за такого роду обвинуваченнями по всьому світу.

Еритрея та Сирія також увійшли до числа найгірших країн світу за цим показником: і там, і там багато журналістів були кинуті у в’язницю без пред’явлення обвинувачень та в обхід норм правосуддя, а також містилися в таємних в’язницях, не маючи доступу до адвокатів і членів сім’ї. По всьому світі 63 журналісти перебувають під вартою без публічно пред’явлених обвинувачень.

Замикають групу з 10 найгірших країн-тюремників журналістів В’єтнам, Азербайджан, Ефіопія, Узбекистан та Саудівська Аравія. У двох державах з цієї групи – Азербайджані та Узбекистані – влада використовувала репресивні обвинувачення в зберіганні наркотиків і хуліганстві для ув’язнення критично налаштованих журналістів і редакторів.

У 19 випадках по всьому світу уряди застосували різні не пов’язані з журналістикою обвинувачення, щоб змусити замовкнути критично налаштованих журналістів. У справжній перепис увійшли випадки, коли КЗЖ встановив, що обвинувачення були сфабриковані.

Коментарі

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *